Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ ενίσχυσαν το σενάριο ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να τερματίσει την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,03% στις 32.528 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,21% στις 4.072 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 12.162!μονάδες.

Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Εκλεισαν με μεικτά πρόσημα

Αν και η ανακοίνωση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ προκάλεσε αρχικά πιέσεις στη Wall Street, τελικά η αλλαγή των εκτιμήσεων για τη νομισματική πολιτική της Fed πυροδότησε νέο ράλι ανόδου στην αγορά. Άλλωστε, μέχρι τώρα, οι επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι οι προσπάθειες της Fed να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτη θα οδηγούσαν την οικονομία πιο κοντά σε ύφεση. Και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η οικονομία μειώθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis.

Διαβάστε επίσης – Γέλεν: Δεν είναι «ύφεση» είναι «μετάβαση»

Αλλά το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο επίσημος κριτής των υφέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ορίζει την ύφεση ως «μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία, που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες, κανονικά ορατή στην παραγωγή, την απασχόληση, το πραγματικό εισόδημα, και άλλους δείκτες».

Η συρρίκνωση της οικονομίας

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης (μείωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,9%, μετά από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο.

«Η Fed ήταν ξεκάθαρη ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι η πρώτη της προτεραιότητα, επομένως είναι απίθανο να αλλάξει πορεία λόγω ενός άλλου αρνητικού τριμήνου, αν και η σημερινή ανακοίνωση μπορεί να φαίνεται αντιφατική με τα χθεσινά σχόλια του Πάουελ για την ύφεση», ανέφερε ο Mike Loewengart, της E-Trade.

Ο Max Wasserman, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και ιδρυτής της Miramar Capital, θεωρεί ότι η σημερινή άνοδος ήταν μια συνέχεια του ράλι της Τετάρτης. «Η εκτίμηση είναι βασικά ότι η Fed λέει ότι είμαστε κοντά στο τέλος και ότι το μέγεθος του ΑΕΠ υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει επιτακτικός λόγος για να συνεχίσει η Fed με αυξήσεις 0,75 ή 1 ποσοστιαίας μονάδας», είπε. «Η Fed μπορεί να αυξήσεις ακόμα λίγο τα επιτόκια, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται στο ίδιο επίπεδο».

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Honeywell και η Etsy ανέφεραν ισχυρά αποτελέσματα, με τις μετοχές τους να κερδίζουν τελικά κατά 3% και 9%, αντίστοιχα. Η Ford Motor ανέβηκε σχεδόν 6% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με τα κέρδη και τα έσοδα, ενώ αύξησε το μέρισμά της.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Meta Platforms υποχώρησα 6% λόγω των απογοητευτικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, ενώ περίπου 15% ήταν η πτώση στην Stanley Black & Decker, αφού η κατασκευαστική εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις κερδών και εσόδων και μείωσε την καθοδήγηση για τα κέρδη της.

Σχεδόν το 49% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει κέρδη μέχρι σήμερα. Από αυτές τις εταιρείες το 71,5% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα μάκρο της ημέρας, εκτός από το ΑΕΠ, οι καταναλωτικές δαπάνες, όπως μετρούνται μέσω των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, αυξήθηκαν μόλις 1% για το δεύτερο τρίμηνο καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε. Οι δαπάνες για υπηρεσίες επιταχύνθηκαν κατά 4,1%, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τη μείωση των μη διαρκών αγαθών κατά 5,5% και των διαρκών αγαθών κατά 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street