Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να επιβαρύνει τον μέσο καταναλωτή, επηρεάζοντας και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος που ναι μεν βελτιώθηκε ελαφρά για το μήνα Ιούλιο, αλλά ουσιαστικά παρέμεινε κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υπό την βαριά σκιά του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 51,5 μονάδες τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των 50 μονάδων που κατέγραψε τον Ιούνιο. Και πάλι όμως στα επίπεδα αυτά, είναι η δεύτερη χαμηλότερη επίδοση που έχει παρουσιάσει ποτέ ο δείκτης.

Διαβάστε επίσης: Γέλεν: Δεν είναι «ύφεση» είναι «μετάβαση»

Πάντως, η επίδοση αυτή δεν αιφνιδίασε την αγορά. Άλλωστε, οι αναλυτές προέβλεπαν επίσης πολύ μικρή βελτίωση του δείκτη στις 51,1 μονάδες, θεωρώντας πως η εκτίναξη του κόστους ζωής συνεχίζει να επηρεάζει έντονα την αμερικανική κοινωνία.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία της οικονομίας μειώθηκαν κατά 0,4%, λόγω της επιδείνωσης του πληθωρισμού, της άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και της ανησυχίας για την επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς η Fed προχώρησε και σε νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Σημείο ανησυχίας παραμένει και η πανδημία, καθώς οι υποπαραλλαγές της Όμικρον έχουν φουντώσει και πάλι τα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή