Αποτράπηκαν τα χειρότερα αναφορικά με την επιστροφή στη Γη του κινεζικού πύραυλου που θα διενεργούσε μια “εκτός ελέγχου” επάνοδο στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο το που θα πέσουν τα συντρίμμια του και τι είδους καταστροφή θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Τελικά η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε, με ανάρτηση της, ότι ο κινεζικός πύραυλος εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Φλεγόμενα συντρίμμια από τον κινεζικό πύραυλο εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη Νοτιοανατολική Ασία. Νωρίτερα, εκτιμήσεις έδιναν την τροχιά του πάνω από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Μεξικού, με αποτέλεσμα η ανησυχία για πιθανές ζημιές ή και ανθρώπινες απώλειες να έχουν αυξηθεί. Ευτυχώς το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.
Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
#USSPACECOM can confirm the People’s Republic of China (PRC) Long March 5B (CZ-5B) re-entered over the Indian Ocean at approx 10:45 am MDT on 7/30. We refer you to the #PRC for further details on the reentry’s technical aspects such as potential debris dispersal+ impact location.
— U.S. Space Command (@US_SpaceCom) July 30, 2022
Πάντως, η πληροφορία ήταν αρκετή για να θέσει την περιοχή του Κάμπο Σαν Λούκας σε αυξημένο συναγερμό, ενώ σε επιφυλακή ήταν επίσης οι Φιλιππίνες, καθώς και περιοχές της Νότιας Αμερικής. Σε επιφυλακή είχαν τεθεί και οι ελληνικές αρχές, καθώς η Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) είχε προειδοποιήσει ότι το διαστημικό σκουπίδι θα μπορούσε να διέλθει από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
meteor spotted in kuching! #jalanbako 31/7/2022 pic.twitter.com/ff8b2zI2sw
— Nazri sulaiman (@nazriacai) July 30, 2022
Για μια ακόμη φορά ο πλανήτης απέφυγε τα χειρότερα, όμως η αγωνία των τελευταίων ημερών επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλειας, αλλά και της πολιτικής ευθύνης των κρατών για τα διαστημικά σκουπίδια. Ειδικά δε, η Κίνα κατηγορείται πως δεν αντιμετωπίζει το θέμα με υπευθυνότητα και πως αγνοεί τις παραινέσεις έτερων διαστημικών υπηρεσιών, όπως των ΗΠΑ.