
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Federal Reserve πήραν… ρεπό για τον Αύγουστο, όμως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει αυτή την πολυτέλεια με τον πληθωρισμό να πηγαίνει από ιστορικό ρεκόρ σε ιστορικό ρεκόρ. Έτσι, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης η BoE συνεδριάζει αύριο με το… μενού να επιφυλάσσει αρκετές… συγκινήσεις.
Συγκεκριμένα, το συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντική άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, που θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1995, αφότου δηλαδή ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας έγινε πλήρως ανεξάρτητος από την κυβέρνηση. Με την αύξηση αυτή, το κόστος δανεισμού θα διαμορφωθεί στο 1,75%.
Διαβάστε επίσης: Η Βρετανία σε ύφεση και οδεύει σταθερά προς στασιμοπληθωρισμό
Αναγκαστική επιτάχυνση
Θυμίζουμε πως η BoE ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησαν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής από το Δεκέμβριο του 2021, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αμερικανική Fed και μόλις πρόσφατα στην ΕΚΤ. Συνολικά έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές, αλλά πάντα με έναν μετριοπαθή ρυθμό της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.
Πλέον κρίνεται επιβεβλημένη μια πιο δυναμική κίνηση, καθώς ο πληθωρισμός δεν δείχνει καμία τάση αποκλιμάκωσης. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας ήταν πως ο δείκτης θα «πιάσει» ταβάνι μέσα στο φθινόπωρο, γύρω στο 11% και θα αρχίσει κατόπιν να υποχωρεί. Πλέον ο στόχος αυτός δεν είναι απλά υπερ-αισιοδόξος, αλλά απλά ανέφικτος.
Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εκτοξεύτηκε στο 9,4% σε ετήσια βάση, ήτοι το υψηλότερο σημείο του εδώ και 40 χρόνια. Και οι νέες εκτιμήσεις είναι πως θα ανέβει έως και στο 15%, στις αρχές του 2023.
Κάπως έτσι ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, αναγκάστηκε σε ομιλία του προ ημερών να παραδεχτεί πως χρειάζεται το συμβούλιο να ανεβάσει… στροφές, κάνοντας ανοιχτά λόγο για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, πάνω από το 70% των αναλυτών συμφώνησαν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, την Πέμπτη, ακολουθώντας το μονοπάτι που χάραξε πρώτη η Fed επιταχύνοντας τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής.
Μάλιστα, από τώρα κερδίζει έδαφος και η άποψη πως η BoE θα αναγκαστεί και σε δεύτερη μεγάλη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, και στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Έρχεται ύφεση
Βέβαια παρά το γεγονός ότι μια τέτοια αύξηση είναι δικαιολογημένη δεδομένου του ασταμάτητου ράλι στις τιμές, είναι εύλογο πως θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην ήδη ευάλωτη βρετανική οικονομία.
Διεθνείς οίκοι και οργανισμοί στις πρόσφατες εκθέσεις τους έχουν συμφωνήσει πως η βρετανική οικονομία θα υποστεί την μεγαλύτερη καθίζηση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθώς στα δεδομένα προβλήματα του παγκοσμίου συστήματος (πόλεμος, ενεργειακή κρίση κλπ), η Βρετανία έχει να διαχειριστεί επιπλέον και τα συνεχόμενα προβλήματα που προκάλεσε το Brexit στο εμπόριο και την αγορά της.
Η βρετανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, σχολίασε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR), εκτιμώντας ότι το μέσο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί κατά 2,5% φέτος και θα παραμείνει κατά 7% χαμηλότερο από τα προ-πανδημίας επίπεδα, έως το 2026.
Οι αναλυτές θα περιμένουν με ενδιαφέρον τις νέες προβλέψεις που θα διατυπώσει η ίδια η BoE τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συμμερίζεται τους φόβους για μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού


Latest News

Ένας τυλιγμένος με επιδέσμους αετός στο εξώφυλλο του Economist - «Η νέα τάξη πραγμάτων του Ντον»
Νέο αιχμηρό πρωτοσέλιδο από τον Economist

Μειώθηκαν 1,9% οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στο α΄ τρίμηνο - 1 στα 3 υβριδικό
Το μερίδιο αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία ανήλθε στο 15,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, πολύ μακριά από το αναμενόμενο

ΗΠΑ: Χαμηλό 45 ετών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Πέφτει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ «βλέπουν» δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία, με τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να είναι σχεδόν 3 φορές πιο απαισιόδοξοι από τους Ρεπουμπλικανούς

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της