Στα επίπεδα κατά τις αρχές της πανδημίας μειώθηκε η αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών υψηλής καθαρής θέσης, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο στις οικονομίες και τις αγορές από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα για το Επενδυτικό Κλίμα [Investor Sentiment] από την UBS. 

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.800 επενδυτές και 1.100 επιχειρηματίες σε 14 αγορές παγκοσμίως, διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των επενδυτών επικεντρώνονται στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους, με κάποιους να καθυστερούν να κάνουν μεγάλες αγορές.

Διαβάστε επίσης: Πόσο αλλάζει ο κόσμος μετά τον πόλεμο

Τρεις στους τέσσερις επενδυτές διατηρούν μετρητά

Όπως τονίζεται, σχεδόν τρεις στους τέσσερις επενδυτές ανησυχούν για κακές επενδυτικές αποφάσεις στο τρέχον περιβάλλον και διατηρούν μετρητά. Παρόλα αυτά, βλέπουν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες εάν οι αγορές υποχωρήσουν περαιτέρω και το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην ενεργειακή ασφάλεια, την έξυπνη κινητικότητα και την αυτοματοποίηση/ρομποτική.

«Παγκοσμίως, οι επενδυτές ανησυχούν για τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, πολέμου και της πιθανότητας ύφεσης», δήλωσε ο Iqbal Khan, Πρόεδρος της UBS Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management. «Σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή, είναι σημαντικό οι επενδυτές να συνεχίσουν να αναζητούν καθοδήγηση και προοπτικές από ειδικούς για να κατανοήσουν το περιβάλλον και τις πιθανές ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Αισιόδοξοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων

Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων έχει ανακάμψει μετά το ναδίρ των τελευταίων δύο ετών και -σύμφωνα με την UBS- οι περισσότεροι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν εργαζομένους και να επενδύουν στις επιχειρήσεις τους. Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναμένουν να αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους έξι μήνες, λόγω της αύξησης του κόστους υλικών και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό

«Η αυξημένη αισιοδοξία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων και η σταθερή εστίαση στις προσλήψεις και στις επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος της αγοράς, καθώς αποτελούν βασικό μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε ο Tom Naratil, Πρόεδρος της UBS Αμερικής και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management.

Ευρήματα έρευνας ανά περιοχή

ΗΠΑ: Η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία των επενδυτών για την οικονομία και το χρηματιστήριο υποχώρησε στο 39% και 37%, αντίστοιχα, από 58% τον Μάιο. Εάν οι αγορές υποχωρήσουν περαιτέρω, οι νεότεροι επενδυτές είναι πολύ πιο πιθανό να αυξήσουν την κατανομή των επενδύσεών τους στις αγορές από ό,τι οι μεγαλύτεροι. Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους επενδυτές υψηλής καθαρής θέσης των ΗΠΑ είναι η οικονομία (85%), ακολουθούμενη από την υγειονομική περίθαλψη (74%), τους φόρους (72%) και την κοινωνική ασφάλιση (71%).

Λατινική Αμερική: Η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών της Λατινικής Αμερικής διατηρήθηκε καλύτερα από ό,τι στις ΗΠΑ, με το 53% να αισθάνεται αισιόδοξο για την οικονομία και το χρηματιστήριο στην περιοχή έναντι 60% την προηγούμενη περίοδο. Η αισιοδοξία τους βασίζεται στην αίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα, της συνεχιζόμενης ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης, καθώς και των πιθανών ευκαιριών για κεφαλαιοποίηση στον κύκλο της αγοράς.

Ευρώπη: Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η αισιοδοξία για το χρηματιστήριο και την οικονομία μειώνεται κατά 10 και 15 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, από τα επίπεδα Μαΐου στο 50%. Όσοι Ευρωπαίοι είναι αισιόδοξοι αναφέρουν λόγους όπως η ισχύς στα κέρδη των εταιρειών, η απασχόληση και η ζήτηση των καταναλωτών.

Ασία-Ειρηνικός: Η αισιοδοξία παραμένει σταθερή και παραμένει η υψηλότερη σε όλες τις περιοχές, με 6 στους 10 επενδυτές να αισθάνονται σίγουροι για το χρηματιστήριο και την οικονομία τους. Οι επενδυτές στην περιοχή ενδιαφέρονται για μακροπρόθεσμα επενδυτικά θέματα, όπως η ενεργειακή ασφάλεια και η έξυπνη κινητικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή