Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την ανάπτυξη χωρίς επιθετική χαλάρωση, διατηρώντας και τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Ωστόσο, η επίθεσή της ενάντια στο χρηματοοικονομικό ρίσκο έχει αποσταθεροποιήσει την αγορά κατοικίας – κατοικίες αξίας 52 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 σύμφωνα με την Goldman Sachs – και τα θεμελιώδη μεγέθη κλονίζονται.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 είδε την Λαϊκή Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια, δημιουργώντας εγχώρια ζήτηση που αντιστάθμισε την κατάρρευση των εξαγωγών. Το 2015, το ξανάκανε όταν μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων έθεσε την ευρύτερη οικονομία σε κατακόρυφη πτώση. Μια παρενέργεια ήταν ότι η μόχλευση στην οικονομία διπλασιάστηκε από 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2008 σε 270% πέρυσι. Ακόμα περισσότερα μετρητά επενδύθηκαν σε ακίνητα.

Ως αποτέλεσμα, η Λαϊκή Τράπεζα ήταν ιδιαίτερα συντηρητική στην αντίδρασή της στον Covid-19, εμμένοντας ως επί το πλείστον στην αποδέσμευση χρημάτων που οι τράπεζες είχαν διατηρήσει σε αποθεματικό, έτσι τα σταθμισμένα επιτόκια των εταιρικών δανείων μειώθηκαν λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ανάπτυξη αναβίωσε το 2021 χωρίς απότομες μειώσεις επιτοκίων, επιτρέποντας στην Λαϊκή Τράπεζα να συνεχίσει να πιέζει το επισφαλές χρέος. Σήμερα, καθώς οι τιμές καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, εκτινάσσονται κατά 9% στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ανέφερε ένα πιο καλοήθες ποσοστό 2,5% τον περασμένο μήνα. Αυτό, συν ένα ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα, ενίσχυσε το γιουάν καθώς άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν.

Η επιτυχία μπορεί να έχει τροφοδοτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας και μέλος του Κομουνιστικού κόμματος Γκουό Σουκίνγκ, πίεσε για μια πολιτική «τριών κόκκινων γραμμών» το 2020 για να χαλιναγωγηθεί ο δανεισμός από υπερχρεωμένους κατασκευαστές ακινήτων, που θα συνεπικουρούσε μια ευρύτερη προσπάθεια μείωσης του ειδικού βάρους της ακίνητης περιουσίας στην κινεζική οικονομία. Ακολούθησε κύμα χρεοκοπιών, πρώτα για ομόλογα, μετά για προμηθευτές και τέλος για αγοραστές κατοικιών. Αυτή η πολιτική βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ακόμη και όταν άλλοι κλάδοι όπως το λιανικό εμπόριο και η μεταποίηση εξασθενούν.

Η ΛαΪκή Τράπεζα έχει περιθώρια να μειώσει το πενταετές βασικό επιτόκιο, που τώρα είναι 4,45%, αλλά αυτό δεν θα πετύχει πολλά εάν οι αγοραστές μείνουν μακριά. Ο Γκουό θα μπορούσε να αναστείλει την επιβολή των «τριών κόκκινων γραμμών» για να ανακουφίσει τους κατασκευαστές ακινήτων, αλλά αυτό θα ήταν ταπεινωτικό και μπορεί να αποβεί καθυστερημένο. Οι επίσημες προσπάθειες να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση στεγαστικών έργων αξίας 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της GF Securities, αντιμετωπίζουν ελλείψεις χρηματοδότησης και αντίσταση από κρατικές επιχειρήσεις. Επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις βασίζουν τα έσοδα τους σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις γης, η διολίσθηση της αγοράς ακινήτων περιορίζει επίσης τα όποια δημοσιονομικά διορθωτικά μέτρα. Η νίκη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας μπορεί να καταλήξει σε ανώμαλη προσγείωση.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners