Τρία πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και τρόφιμα θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας την Παρασκευή στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επετεύχθη, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Με την εντατική εργασία του Κοινού Κέντρου Συντονισμού, τρία πλοία αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο από τα λιμάνια της Ουκρανίας στο πλαίσιο των αποστολών σιτηρών», δήλωσε στο πρακτορείο ο Χουλουσί Ακάρ.

Διαβάστε επίσης- Ουκρανία: Στην τελική ευθεία για τον προορισμό του το πρώτο φορτίο σιτηρών

Επίσης, ένα άδειο πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο, για επιθεωρήσεις πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Ακάρ.

Η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία ορόσημο στις 22 Ιουλίου για το άνοιγμα τριών ουκρανικών λιμανιών  για σιτηρά που έχουν κολλήσει εδώ και μήνες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος είναι τώρα στον έκτο μήνα του.

Για την επίβλεψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε επίσημα στις 27 Ιουλίου, αποτελούμενο από εκπροσώπους από την Τουρκία, τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία για να επιτρέψουν την ασφαλή μεταφορά με εμπορικά πλοία τροφίμων και λιπασμάτων από τα τρία βασικά ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ακάρ υπογράμμισε ότι συνέχισαν να συνεργάζονται με αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ για την ομαλή λειτουργία του συστήματος στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή