Το πράσινο φως να συνεχίσει το ταξίδι του πήρε το φορτηγό πλοίο Razoni, που μεταφέρει το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών που εξάγεται εδώ και μήνες. Το πλοίο σταμάτησε στην Κωνσταντινούπολη για να περάσει από τον υποχρεωτικό έλεγχο των επιθεωρητών που ορίζει η συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας και αφού έλαβε την σχετική έγκριση από το Κέντρο Συντονισμού JCC, συνέχισε το ταξίδι του προς το Λίβανο, που είναι ο προορισμός του.

Το Razoni, με σημεία της Σιέρα Λεόνε, αναχώρησε από την Οδησσό τη Δευτέρα μεταφέροντας 26.527 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού και χθες έριξε άγκυρα στην είσοδο των στενών του Βοσπόρου.

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο διάδρομος για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών 

Σήμερα ομάδα επιθεωρητών από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, μαζί με προσωπικό του ΟΗΕ που έχει στελεχώσει το νέο συντονιστικό κέντρο JCC, που δημιουργήθηκε ακριβώς για να εποπτεύει τη συμφωνία, επιθεώρησε το φορτίο, όπως ορίζουν οι όροι της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου.

Η Ρωσία είχε απαιτήσει να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από ομάδα επιθεωρητών στα φορτία όλων των πλοίων, προκειμένου να βεβαιωθεί πως δεν μεταφέρονται όπλα ή άλλα υλικά.

Στην… ουρά κι άλλα πλοία

Η Ουκρανία έχει δηλώσει πως πάνω από 17 πλοία έχουν ήδη φορτωθεί με αγροτικά προϊόντα, κυρίως σιτηρά και περιμένουν την σχετική έγκριση για να αναχωρήσουν επίσης από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, δεδομένου πως όλα πήγαν καλά με το ταξίδι του Razoni –καθώς το δύσκολο τμήμα του ταξιδιού ολοκληρώθηκε-, τρία πλοία πρόκειται να αναχωρήσουν άμεσα από τα τρία λιμάνια που έχουν οριστεί πως θα χρησιμοποιηθούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας, την Οδησσό, το Τσερνομόρσκ και το Γιούζνι. Όμως, Ουκρανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του υποστήριξε σήμερα πως το Κίεβο θα ήθελε να συμπεριληφθούν και άλλα λιμάνια στην περιοχή Μικολάιφ, ανατολικά της Οδησού.

Η συμφωνία που καλύπτει ένα χρονικό ορίζονται 120 ημερών μπορεί να παραταθεί κατά άλλον ένα μήνα, εφόσον οι εξαγωγές δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω συγκεκριμένων εμποδίων, όπως ο καιρός ή καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις των πλοίων.

Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι είναι άκρως ικανοποιημένοι, καθώς ποντάρουν πολλά στην τήρηση της συμφωνίας που βοήθησαν να υπογραφεί, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους ως μεσολαβητή μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή