Ο πληθωρισμός αναμένεται να δυσκολέψει τον Τζο Μπάιντεν να λάβει τα εύσημα για τις οικονομικές του νίκες. Με ένα νομοσχέδιο 433 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα και την υγειονομική περίθαλψη που εξετάζει το Κογκρέσο από το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες εκτός κρίσης. Αυτό θα του δώσει μεγαλύτερη επιτυχία από τους προκατόχους του. Αλλά το να βοηθήσουμε το περιβάλλον ή να φτιάξουμε δρόμους δεν θα επιλύει το πρόβλημα με τις αυξανόμενες τιμές. και με τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, οι υψηλές τιμές θα επισκιάσουν την κληρονομιά που αφήνει.

Διαβάστε επίσης – Ο καυτός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κρύβει τα κομμάτια της σκιάς

Ο Μπάιντεν κατάφερε περισσότερα όσον αφορά τη διάθεση δολαρίων για τα σχέδιά του από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ. Και οι τρεις πρόεδροι χρειάστηκε να διαχειριστούν στενά περιθώρια για περίπου δύο χρόνια, ώστε να εγκρίνουν μια σημαντική νομοθεσία. Εκτός από το κίνητρο έκτακτης ανάγκης, το κύριο επίτευγμα του Ομπάμα ήταν το νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη που είχε υπογράψει. Ο Τραμπ προχώρησε σε περικοπές εταιρικών φόρων.

Διαβάστε επίσης – «Βάζοντας στο μπουκάλι το τζίνι του πληθωρισμού»

Ο σημερινός αρχιστράτηγος έχει αρκετές εγκοπές στη ζώνη του. Το 2021, ο Μπάιντεν ενέκρινε ένα σχέδιο 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών, κάτι που το Κογκρέσο δεν έχει αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες. Την επόμενη εβδομάδα ο Μπάιντεν θα υπογράψει ένα σχέδιο 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στην τεχνολογία, το οποίο οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να ανταγωνιστεί καλύτερα την Κίνα.

Το τρέχον νομοσχέδιο προβλέπει ένα μεγάλο ποσό για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ένα βασικό θέμα στην ατζέντα του Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων, θα αντλήσει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια σε φορολογικές πιστώσεις για ηλεκτρικά οχήματα και εγχώρια παραγωγή ηλιακών πάνελ.

Το πρόβλημα είναι ότι τα επιτεύγματα του Μπάιντεν παίζουν δεύτερο ρόλο μετά τον πληθωρισμό, που είναι ένα άμεσο πρόβλημα. Παρόλο που το τρέχον νομοσχέδιο δαπανών ονομάζεται νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, επικεντρώνεται κυρίως σε μακροπρόθεσμα έργα. Στην πραγματικότητα, τα κυβερνητικά κίνητρα τα τελευταία χρόνια έχουν τροφοδοτήσει τις υψηλότερες τιμές και αυτός ο λογαριασμός θα μπορούσε ακόμη και να επιδεινώσει το πρόβλημα μέχρι το 2024, σύμφωνα με το μοντέλο προϋπολογισμού Penn Wharton.

Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε την Παρασκευή ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%, στο επίπεδο που βρισκόταν πριν χτυπήσει η πανδημία το 2020. Ωστόσο, το 65% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ύφεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση Morning Consult/Politico τον Ιούλιο. Και τα δύο αυτά σημεία δεδομένων υποδηλώνουν ότι η ισορροπία μεταξύ υψηλότερων επιτοκίων και αυξανόμενου πληθωρισμού δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Αν και ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν θα μπορούσαν να έχουν διαρκή, οικονομικά αποτελέσματα, η κληρονομιά του είναι πιθανό να αφορά κάτι άλλο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners