
Μειωμένες κατά 10% ήταν τον Ιούλιο οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), συγκρινόμενες με τις εισαγωγές φυσικού αερίου του αμέσως προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Ιουνίου 2022, ήταν αυξημένες κατά 15%.
Πάντως, μόλις το 6% των συνολικών εισαγωγών προήλθαν από τη Ρωσία, ενώ το 61% καλύφθηκε από LNG. Ειδικότερα, τον φετινό Ιούλιο στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της Ελλάδας εισήχθησαν 6.1 TWh εκ των οποίων:
– 0.4 TWh (6%) μέσω του Σιδηροκάστρου (στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας), από το οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο
– 0.3 TWh ή 5% από τους Κήπους Έβρου (στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας), από όπου φτάνουν ποσότητες τουρκικού «basket»,
– 1.7 TWh ή 28% μέσω της Νέας Μεσημβρίας, το σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP ο οποίος μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο και
– 3.7 TWh (61%) μέσω της Αγίας Τριάδας (απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα), που εισάγει LNG.
Διαβάστε επίσης: ΡΑΕ: Σήμα κινδύνου για κατάρρευση της αγοράς ενέργειας
232% αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. τον Ιούλιο. είχαν επιπτώσεις και στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία βασίζεται στο αέριο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%. Έτσι, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον φετινό Ιούλιο στη χώρα μας ήταν αυξημένη κατά 232% (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021) και διαμορφώθηκε στα 338.14 ευρώ/μεγαβατώρα (MWh), ενώ σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2022) εμφανίστηκε αυξημένη κατά 41%. Μάλιστα, η ελάχιστη μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε στα 87.38 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη στα 686.25 ευρώ/MWh.
Κατάτι βελτιωμένη, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία του ΙΕΝΕ, ήταν η εικόνα για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καθώς, η μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας περιόρισε τη ζήτηση ηλεκτρισμού, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα την περασμένη εβδομάδα, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 375.67 ευρώ/MWh.
Όσο για τη ζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο (λόγω καύσωνα, αλλά και αύξησης της τουριστικής κίνησης) τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στις 5.134.461 MWh , κινούμενη ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο, το μέσο φορτίο συστήματος, το οποίο ανήλθε στα 6.901 MW (μεγαβάτ), ήταν χαμηλότερο κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Άνοδος για τις ΑΠΕ
Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ηλεκτροπαραγωγή βασίστηκε τον Ιούλιο στο φυσικό αέριο, όπως και τον προηγούμενο μήνα, κατά 41%, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 31%, στον λιγνίτη (14%) και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (6%).
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, σε ετήσια βάση, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας μειώθηκε κατά 5%, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 5%. Ειδικότερα, το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Ιούλιο του 2021 ήταν στο 46%, όταν τον φετινό Ιούλιο ανήλθε στο 41%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 31% τον περασμένο Ιούλιο από 26% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Σχετικά με τη μηνιαία καθαρή χρήση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας, αυτή ήταν αρνητική, καθώς οι εισαγωγές ήταν λιγότερες από τις εξαγωγές. Ειδικότερα, οι συνολικές καθαρές εισαγωγές της Ελλάδας για τον Ιούλιο του 2022 είχαν αρνητικό πρόσημο και ανήλθαν σε -486,723 MWh. Καθώς η χώρα μας ήταν φθηνότερη από τις γειτονικές χώρες, η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών έφτασε στις 853.866 MWh -το 38% κατευθύνθηκε προς την Ιταλία, το 30% προς την Αλβανία, το 21% προς τη Βόρεια Μακεδονία και το 11% προς τη Βουλγαρία.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό