Σε ύφεση οδηγήθηκε η οικονομία της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς η κρίση του υψηλού κόστους διαβίωσης έπληξε τη χώρα. Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αν και χαμηλότερο από το 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι αναμένει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθει στη μεγαλύτερη ύφεση από το ξεκίνημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κατά το τέταρτο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να κορυφωθεί σπάζοντας το φράγμα του 13% τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οδεύει προς στασιμοπληθωρισμό

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις έδειξαν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, λιγότερο από την πρόβλεψη για 1,3%, αλλά χαμηλότερα από την αναθεωρημένη εκτίμηση για 0,4% τον Μάιο.

Στάσιμη ανάπτυξη

«Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στάσιμη καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις από μια σοβαρή συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο Hussain Mehdi, μακροοικονομικός και επενδυτικός στρατηγικός στην HSBC Asset Management.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 1995 – Έρχεται παρατεταμένη ύφεση!

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε την ύφεση, ειδικά με τον κίνδυνο για ανοδική πορεία στις τιμές της ενέργειας όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα».

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, που δημοσιεύει τα στοιχεία για την ανάπτυξη, ανακοίνωσε ότι η ύφεση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της παραγωγής υπηρεσιών, με τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση να προέρχεται από δραστηριότητες στους τομείς υγείας και κοινωνικής εργασίας, αντανακλώντας τη μείωση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την Covid-19.

Η πτώση στην κατανάλωση των νοικοκυριών ανήλθε σε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο αντισταθμίστηκε από τη θετική συμβολή του καθαρού εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...