Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έξω από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, κατά της χαλάρωσης των κανόνων υλοτομίας για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης καυσόξυλων λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, επικαλούμενο τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, χαλάρωσε τους κανονισμούς για την υλοτομία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια κίνηση που, σύμφωνα με ακτιβιστές και κόμματα της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να επιταχύνει την αποψίλωση των δασών και να βλάψει το περιβάλλον.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η Ουγγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της και ο Όρμπαν άσκησε σκληρή πίεση για να εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, ενώ παράλληλα απαγόρευσε την εξαγωγή καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των καυσόξυλων, από την Ουγγαρία.

Κλιματική αλλαγή και καυσόξυλα

«Αυτό είναι το κοινό μας μέλλον. Όλοι νιώθουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πετσί μας και η κοπή των δέντρων θα τις επιδεινώσει», δήλωσε η διαδηλώτρια Fanni Fodor.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το πράσινο φιλελεύθερο κόμμα LMP, το οποίο διαθέτει πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης στο 199μελές κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση λέει ότι η Ουγγαρία μπορεί να παράγει 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσόξυλων ετησίως και ότι η χαλάρωση των κανόνων ήταν αναγκαία εν μέσω αύξησης της ζήτησης, η οποία οφείλεται εν μέρει στον περιορισμό της πολιτικής του Όρμπαν για την επιδότηση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας των νοικοκυριών.

Η ζήτηση για σόμπες που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και των καυσόξυλων, έχει αυξηθεί σχεδόν 12 φορές στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου μετά τη σύσφιξη των επιδοτήσεων των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

«Καμπανάκι

Η κυβέρνηση λέει ότι η υλοτομία θα αυξηθεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η χαλάρωση των κανονισμών που προβλέπει το κυβερνητικό διάταγμα είναι τόσο δραστική, ώστε να είναι εφάμιλλη μόνο με εκείνες που εφαρμόστηκαν τον 20ό αιώνα υπό ακόμη πιο κρίσιμες συνθήκες», δήλωσε ο Laszlo Galhidy, στέλεχος της WWF Ουγγαρίας.

«Τα ουγγρικά δάση δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από εκείνες τις περιόδους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green