Το άσχημο κλίμα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις χειροτερεύει με τη Μόσχα να στέλνει δύο τελεσίγραφα στην Ουάσιγκτον αναφορικά με τη συμπερίληψή της Ρωσίας στις χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες και για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Μόσχα «προειδοποίησε» νωρίτερα την Ουάσιγκτον ότι οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις θα υποστούν πολύ σοβαρή ζημιά, ενδέχεται ακόμη και να διακοπούν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συμπεριλάβουν τη Ρωσία στον κατάλογο των «κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», δήλωσε χθες Παρασκευή ανώτερο στέλεχος της ρωσικής διπλωματίας, ο Αλεξάντερ Νταρτσίγεφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Διαβάστε ακόμα: Στη Δύση ο πληθωρισμός ανεβαίνει, στη Ρωσία όλο και κατεβαίνει

«Δεν υπάρχει επιστροφή»

Ο κ. Νταρτσίγεφ, ο επικεφαλής του τμήματος για τη Βόρεια Αμερική στο ρωσικό ΥΠΕΞ, τόνισε πως εάν η αμερικανική Γερουσία προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων να συμπεριληφθεί η Ρωσία σε αυτή τη μαύρη λίστα, αυτό θα σημάνει ότι η Ουάσιγκτον θα έχει ξεπεράσει το σημείο από όπου δεν υπάρχει επιστροφή.

Τον περασμένο μήνα, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, που επιδιώκουν να περάσει νόμος ο οποίος θα χαρακτηρίζει τη Ρωσία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία, επισκέφθηκαν το Κίεβο για να συζητήσουν το νομοσχέδιο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για τον κ. Νταρτσίγεφ, εάν το κείμενο αυτό εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι «παράπλευρες απώλειες για τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις θα είναι πάρα πολύ σοβαρές, θα υποβαθμιστούν και μπορεί ακόμη και να διακοπούν». «Η αμερικανική πλευρά προειδοποιήθηκε», πρόσθεσε, σύμφωνα με το TASS.

Προχθές Πέμπτη το κοινοβούλιο της Λετονίας χαρακτήρισε τη Ρωσία κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και κάλεσε τους συμμάχους της στη Δύση να επιβάλουν ακόμη ευρύτερες κυρώσεις στη Μόσχα.

Για τις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ο Αλεξάντερ Νταρτσίγεφ επανήλθε με νέα δήλωση για τις ρωσοαμερικάνικες σχέσεις και σήμερα. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστρέψει πλήρως τις διμερείς σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Βορείου Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

«Προειδοποιούμε τους Αμερικανούς για τις καταστρεπτικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών, οι οποίες θα ζημιώσουν σε μόνιμη βάση τις διμερείς σχέσεις, κάτι που δεν είναι ούτε προς το δικό τους ούτε προς το δικό μας συμφέρον», δήλωσε στο TASS ο Αλεξάντρ Νταρτσίγεφ. Δεν έγινε αμέσως σαφές σε ποια περιουσιακά στοιχεία αναφερόταν, σημειώνει το Reuters, το οποίο επισημαίνει επίσης πως το τηλεγράφημά του με προέλευση τη Μόσχα συντάχθηκε βάσει του νόμου που περιορίζει την κάλυψη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο Νταρτσίγεφ δήλωσε επίσης πως η επιρροή των ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει αυξηθεί σε σημείο που «οι Αμερικανοί καθίστανται ολοένα και περισσότερο άμεσο μέρος στη σύγκρουση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα