Μπορεί η στάση που έχει κρατήσει η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει εκνευρίσει επανειλημμένως την Ε.Ε., όμως η Μόσχα δεν ξεχνά τους φίλους της. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει μέσα από την πληροφορία που κυκλοφόρησε νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι αυξάνουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία αποδεχόμενοι το σχετικό αίτημα που είχε κάνει η Βουδαπέστη προκειμένου να αυξήσει τα αποθέματα της για το χειμώνα.

Πραγματικά, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας, η Gazprom αύξησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream που προμηθεύει την Ουγγαρία, μέσω Σερβίας. Συγκεκριμένα η ροή θα αυξηθεί κατά 2,6 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, με στόχο να αυξήσει τα ουγγρικά αποθέματα. Μάλιστα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η ροή να παραμείνει αυξημένη και τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση – Ουγγαρία: Διαδήλωση κατά της χαλάρωσης των κανόνων υλοτομίας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ουγγρικά αποθέματα βρίσκονταν στα 2,84 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στα μέσα Ιουλίου, ποσότητα που θεωρείται η χαμηλότερη εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και σίγουρα ανεπαρκής για το χειμώνα.

Στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου που είχε υπογράψει πέρυσι η χώρα με την Gazprom, η Βουδαπέστη λαμβάνει κανονικά 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως μέσω του Turkstream και άλλο 1 δισ. κυβικά μέτρα μέσω έτερου αγωγού που έρχεται από την Αυστρία. Το συμβόλαιο είναι 15ετές με επιλογή παράτασης άλλων δέκα ετών.

Ουγγρικό αντάρτικο

Η Ουγγαρία που ήταν ήδη το κράτος μέλος της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό περίπου 85% έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για πιθανές κυρώσεις κατά του ρωσικού αερίου. Ωστόσο, η Βουδαπέστη προκάλεσε και πολλαπλά εμπόδια στην επίτευξη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για κυρώσεις και προς το ρωσικό πετρέλαιο.

Το επίμονο ουγγρικό «όχι» ανάγκασε την Ένωση να αμβλύνει το πακέτο των κυρώσεων που αφορούσαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού και να προσφέρει τελικά στην Ουγγαρία (όπως και σε Σλοβακία και Τσεχία) φωτογραφική προσωρινή εξαίρεση στις ροές πετρελαίου μέσω αγωγών.

Σε κάθε περίπτωση η Ουγγαρία κινήθηκε και συνεχίζει να κινείται κόντρα στην ευρωπαϊκή γραμμή που θέλει την περιοχή να μειώνει την εξάρτηση της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο μήνα και ζήτησε ευθέως από την Μόσχα να αυξήσει κατά 700 εκατ. κυβικά μέτρα τη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα, πέραν της ποσότητας που λαμβάνει βάσει του συμβολαίου τους. Η ρωσική πλευρά είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι θα εξετάσει το αίτημα της Βουδαπέστης. Όμως, από την σημερινή εξέλιξη είναι προφανές ότι δέχτηκε, θέλοντας να επιβραβεύσει τον Όρμπαν για την φιλορωσική στάση που έχει κρατήσει.

Αντιστοίχως, η Ουγγαρία έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση και των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια