
Ένας τυπικός Βρετανός εργαζόμενος δουλεύει με φυσική παρουσία στο γραφείο του λιγότερο από 1,5 μέρα την εβδομάδα, με την Παρασκευή μάλιστα να είναι η πιο δημοφιλής ημέρα για δουλειά από το σπίτι. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία Advanced Workplace Associates (AWA), με την συμμετοχή βρετανικών εταιρειών με περίπου 50.000 εργαζόμενους.
Η έρευνα έδειξε πως η τηλεργασία κρατά γερά στη βρετανική αγορά εργασίας, με το μέσο όρο παρουσίας στο γραφείο να φτάνει μόλις το 29%. Σε μια στάνταρ πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, αυτό μεταφράζεται σε 1,45 μέρες.
Διαβάστε επίσης: Πώς η τηλεργασία επηρεάζει το real-estate
Τα γραφεία αδειάζουν ειδικά την Παρασκευή, με την φυσική παρουσία των εργαζομένων να πέφτει στο 13%, ενώ και το ένα πέμπτο των εργαζομένων (το 19%) δουλεύει από το σπίτι τις Δευτέρες. Η υψηλότερη προσέλευση στα γραφεία είναι την Τετάρτη.
«Εξαιτίας της πανδημίας, το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το τζίνι που βγήκε από το μπουκάλι (και δεν θα ξαναμπεί)» εξηγεί ο Άντριου Μόσον, της AWA.
Μεταξύ των διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων, ο τραπεζικός είναι αυτός που παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά φυσικής παρουσίας των εργαζομένων στα γραφεία, στο 47% κατά μέσο όρο σε εβδομαδιαία βάση. Στο αντίθετο άκρο, με μόλις 15% των εργαζομένων να πηγαίνει στο γραφείο είναι ο τεχνολογικός κλάδος και ο κλάδος των logistics.
Ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι το γεγονός πως διαπιστώθηκε πως, ακόμη και οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να υποχρεώσουν το προσωπικό να προσέλθει στα γραφεία έστω για τρεις ημέρες την εβδομάδα, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη αντίσταση, με τους εργαζόμενους να απαντούν με 2,1 ημέρες παρουσίας.
«Ακόμη και αν οι εργοδότες προσπαθήσουν να υποχρεώσουν το προσωπικό να δουλέψει στο γραφείο για δύο ή τρεις ημέρες, οι εργαζόμενοι δεν συμμορφώνονται» εξηγεί ο Μόσον. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως εργοδότες πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα με το προσωπικό, ώστε να βρίσκουν πιο έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις που θα ταιριάζουν στον τρόπο ζωής του προσωπικού, κάτι που θα εξοικονομεί στις επιχειρήσεις και χρήματα.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της