Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ καθώς το φυσικό αέριο επέκτεινε τα κέρδη, βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε ύφεση.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,2% στα 475 ευρώ την μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Αυτό είναι σχεδόν εξαπλάσιο από πέρυσι, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.

Διαβάστε επίσης – Ξηρασία: Σήμα κινδύνου για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην αγορά για το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ενόψει του χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, ενώ τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία στην ήπειρο επιβαρύνουν τις υποδομές βραχυπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης – Ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο της ενέργειας;

Αβάστακτο κόστος

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση. Και η τιμή της ενέργειας κατ’ επέκταση εκτοξεύει στα ύψη τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος καλπάζει πλέον με διψήφια ποσοστά.

Αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, ενώ η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους.

Στη Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για τον μήνα εκείνο, έχει επταπλασιαστεί σε περίπου 591 στερλίνες ανά μεγαβατώρα σύμφωνα με το Intercontinental Exchange AG.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Στη Γαλλία, το κράτος σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, σύμφωνα με αναλυτές της δανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Energi Danmark.

«Αναμένουμε περαιτέρω ανόδους των τιμών αυτή την εβδομάδα, εκτός εάν λάβουμε κάποια αξιοσημείωτα πτωτικά σήματα γύρω από το φυσικό αέριο», ανέφερε στον ιστότοπό της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού φυσικού για τον επόμενο μήνα επέκτειναν το κέρδος της περασμένης εβδομάδας, σκαρφαλώνοντας έως και 3,9% στο Άμστερνταμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια