Φουντώνει στην Ευρώπη η συζήτηση που αφορά την απαγόρευση της χορήγησης (τουριστικής, κυρίως) βίζας σε Ρώσους πολίτες, κάτι που επιμένει να ζητά επίμονα η Ουκρανία. Κάποιες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη μπλοκάρει τις βίζες, θέλοντας να βεβαιωθούν πως οι Ρώσοι δεν θα χαίρουν κάποιας διευκόλυνσης, ακόμη κι αν ταξιδεύουν μέσω τρίτης χώρας, παρακάμπτοντας την διακοπή απευθείας πτήσεων από τις χώρες της Ε.Ε. Όμως, υπάρχει και η άποψη πως κάποιοι από αυτούς που φεύγουν δεν είναι τουρίστες, αλλά Ρώσοι που προσπαθούν να διαφύγουν από την τυραννία του Πούτιν.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι να καταλάβουμε πως υπάρχει πολύς κόσμος που το σκάει από τη Ρωσία, επειδή διαφωνεί με το καθεστώς. Επομένως όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν θα πρέπει να κάνει πιο πολύπλοκο το να μπορεί να φύγει κάποιος από τη χώρα, να μπορεί να διαφύγει από την ηγεσία και την δικτατορία της Ρωσίας» σχολίασε σήμερα χαρακτηριστικά, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολντς.

Διαβάστε επίσης: Το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία

Το γερμανικό “όχι”

Οι δηλώσεις Σολτς έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των σκανδιναβικών κρατών στο Όσλο, στην οποία κλήθηκε να συμμετέχει και η γερμανική κυβέρνηση. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και την πορεία του πολέμου, καθώς και σε οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα. Όμως, παρά την σύμφωνη απόφαση στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης και τιμωρίας της Ρωσίας, όταν η συζήτηση πήγε στο επίμαχο θέμα των Ρώσων τουριστών, η ομάδα συμφώνησε πως διαφωνεί.

Ειδικά η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ήταν κάθετη, δεδομένου πως μαζί και με την γειτονική Εσθονία (αμφότερες μοιράζονται εδαφικά σύνορα με την Ρωσία) ήταν από τις πρώτες χώρες που μπλόκαραν την χορήγηση βίζας στους Ρώσους, βλέποντας πως από το έδαφος τους συνέχιζαν να μετακινούνται Ρώσοι με βίζες από τη ζώνη της Σένγκεν, που συχνά είχαν εκδοθεί σε έτερες χώρες.

Το αντάρτικο των ανατολικών 

Την ίδια απόφαση έχει λάβει επίσης η Λετονία και η Τσεχία (που θυμίζουμε ότι ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία), ενώ και η Βουλγαρία έχει σταματήσει να εκδίδει βίζες, αν και η ίδια δεν είναι μέλος της Σένγκεν. Πολύ κοντά στην υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου βρίσκεται και η Βαρσοβία, με τον Πολωνό υφυπουργό Εξωτερικών να επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του σε πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κυβέρνηση του επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο, με στόχο μάλιστα να εφαρμοστεί, όχι απλά σε τοπικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι επισκέψεις στην Ευρώπη συνιστούν προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα» είχε τονίσει χαρακτηριστικά προ ημερών η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία είχε κατηγορήσει τις χώρες της Βαλτικής πως κινούνται τόσο επιθετικά όσο και η Ουκρανία.

Το αγκάθι του τουρισμού 

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που διαφωνούν, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη σημερινή τοποθέτηση Σολτς. Η φιλορωσική Ουγγαρία δεν θέλει ούτε να ακούσει για ένα τέτοιο μέτρο. Αντιστοίχως, επιφυλακτικές είναι οι χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, είτε διότι κρίνουν πως εξυπηρετεί τη ρωσική προπαγάνδα που θέλει την Δύση να τιμωρεί συλλογικά τον ρωσικό λαό είτε επειδή συμφωνούν με το Βερολίνο πως βάζει στον ίδιο παρονομαστή τους φίλους του Πούτιν με τους αντιφρονούντες. Και βέβαια στις τουριστικές χώρες υπάρχει και ο διόλου αμελητέος παράγοντας των εσόδων από τους Ρώσους τουρίστες που φτάνουν στο έδαφος τους χάρη σε πτήσεις από τρίτες χώρες, κυρίως την Τουρκία.

Φέτος οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία προς τα ευρωπαϊκά θέρετρα, όπως τα ελληνικά, είναι αρκετά μειωμένες (στην Ελλάδα υπολογίζονται πάνω από 303 χιλιάδες λιγότεροι Ρώσοι τουρίστες), όμως θα μηδενίζονταν αν η Ε.Ε. αποφάσιζε να μπλοκάρει τελείως τις τουριστικές βίζες προς Ρώσους πολίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα