Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, παίρνοντας ώθηση από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και όχι μόνο, υποδηλώνοντας τη δυναμική της μεταποίησης παρά την υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Yποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Ιούλιο μετά την υποχώρηση κατά 0,4% τον Ιούνιο, με τους οικονομολόγους του Reuters να έχουν προβλέψει αύξηση 0,2%. Σε ετήσια βάση η αύξηση ανήλθε σε 3,2%.

Επιμέρους κατηγορίες

Η παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκε κατά 6,6% τον Ιούλιο. Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκε κατά 3,5%, ενώ η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 0,3%.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα ανέκαμψε κατά 0,7%, συνεχίζοντας να υποστηρίζεται από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η παραγωγή στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μειώθηκε κατά 0,8%. Η αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση και στα ορυχεία συνέβαλε στην άνοδο της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6%.

Προβληματίζουν ισχυρό δολάριο και στο στο λιανεμπόριο

Η μεταποίηση, η οποία αντιστοιχεί στο 11,9% της αμερικανικής οικονομίας, εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την ισχυρή ζήτηση για αγαθά, παρά τη σταδιακή μετατόπιση των δαπανών προς τις υπηρεσίες, επισημαίνει το Reuters. Ωστόσο, εκφράζεται προβληματισμός για την πορεία της παραγωγής στη μεταποίηση όσο στο λιανεμπόριο συσσωρεύονται αποθέματα, ιδίως σε είδη ένδυσης.

Από την άλλη, σημειώνεται ότι η ενίσχυση του δολαρίου με την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής καθιστά τις αμερικανικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές. Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων, συνολικά κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο έχει αυξήσει τους φόβους για ύφεση, πλήττοντας το επιχειρηματικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή