Υποχωρεί για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ο πληθωρισμός στη Ρωσία, καθώς η ανατίμηση του ρουβλίου τους τελευταίους μήνες και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης οδηγούν σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 0,13% την εβδομάδα έως τις 15 Αυγούστου, ύστερα από υποχώρηση κατά 0,08% την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Rosstat.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Τι συμβαίνει τελικά με την οικονομία της;

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αλλά αποκλιμακώνεται μετά την απότομη αύξηση των τιμών που σημειώθηκε στο σύνολο των αγαθών, από τα λαχανικά και τη ζάχαρη έως τα ρούχα και τα smartphones, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία

Ο ΔΤΚ συνέχισε την πτωτική πορεία του ακόμη και μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 8% τον περασμένο μήνα από την κεντρική τράπεζα, η οποία δηλώνει  έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να περιορίσει το βάθος της οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε απότομα σε ετήσια βάση στο 6,1% τον Ιούλιο από 11,3% τον Ιούνιο, πολύ κάτω από τα επίπεδα που ξεπερνούσαν το 30% τον μήνα Απρίλιο.

Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί την κύρια ανησυχία των νοικοκυριών εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς μειώνει το βιοτικό επίπεδο, κάτι που φέτος αναμένεται αα επιδεινωθεί από την ύφεση στην οικονομία.

Ωστόσο, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν και ο πληθωρισμός δεν θα είναι τόσο υψηλός όσο προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας στις οποίες είχε πρόσβαση το Reuters, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις καλύτερα από ό,τι αρχικά φοβόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή