Στο 10,1% το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο, από 9,4% που ήταν τον Ιούνιο.

Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο στο 9,8% τον Ιούλιο, εντείνοντας τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την θέση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία το β΄τρίμηνο, εκτιμήσεις για πληθωρισμό έως 13%

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 1,75% -την πρώτη άνοδο κατά μισή μονάδα από το 1995- και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο, όταν οι ρυθμιζόμενες τιμές ενέργειας των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν.

Στάσιμη ανάπτυξη

«Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στάσιμη καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις από μια σοβαρή συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων», δήλωσε ο Hussain Mehdi, μακροοικονομικός και επενδυτικός στρατηγικός στην HSBC Asset Management.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 1995 – Έρχεται παρατεταμένη ύφεση!

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε την ύφεση, ειδικά με τον κίνδυνο για ανοδική πορεία στις τιμές της ενέργειας όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή