Η μητρική εταιρεία της Chrysler/Dodge, Stellantis ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις βενζινοκίνητες εκδόσεις των εμβληματικών μοντέλων Charger και Challenger, αλλά προσέθεσε ότι θα κυκλοφορήσει μια τελευταία σειρά βενζινοκίνητων εκδόσεων το 2023.

Αυτά τα κλασικά αμερικανικά muscle cars υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960. Το Charger μπορεί να έγινε πιο γνωστό, από το Challenger, χάρη στη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1980 και την ταινία του 2005, The Dukes of Hazzard. Οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες Μπο και Λουκ Ντουκ κυκλοφορούσαν με ένα πορτοκαλί Dodge Charger του 1969.

Τα βενζινοκίνητα Charger και Challenger – τα οποία κυκλοφορούν σε εκδόσεις με ονόματα όπως Demon, Hellcat, Redeye, Scat Pack, Shaker και Jailbreak – αποσύρονται. Αυτό σημαίνει ότι, μετά το 2023, όλα τα νέα μοντέλα θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Το 2023, η Stellantis θα κυκλοφορήσει επτά τελευταίες ειδικές βενζινοκίνητες εκδόσεις των Challenger και Charger.

«Γιορτάζουμε το τέλος μιας εποχής – και την αρχή ενός λαμπρού νέου εξηλεκτρισμένου μέλλοντος – παραμένοντας πιστοί στο όνομα μας», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dodge Τιμ Κουνίσκις, σε δελτίο Τύπου. «Η εταιρία θα λανσάρει τα τελευταία από τα εμβληματικά μας μοντέλα Charger και Challenger στην τρέχουσα μορφή τους με τον ίδιο τρόπο που μας έφερε έως εδώ, με πάθος τόσο για τα προϊόντα μας όσο και για τους λάτρεις μας που μας ωθεί να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ιδαιτερότητα στην κοινότητα και αγορά των muscle cars».

Το τι ακριβώς ακολουθεί μετά τα βενζινοκίνητα οχήματα δεν είναι γνωστό. Η Stellantis ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει «το πρώτο παγκοσμίως ηλεκτρικό muscle car τροφοδοτούμενο αποκλειστικά από μπαταρία» το 2024. Η απόσυρση των σημερινών βενζινοκίνητων μοντέλων αφήνει ανοικτή την πιθανότητα το αυτοκίνητο να είναι είτε ηλεκτρικό EV Charger είτε ηλεκτρικό EV Challenger. Θα μπορούσε να ονομαστεί και αλλιώς. Η Stellantis δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό.

Όπως και να το ονομάσουν, θα πρέπει να έχει τη δύναμη και το στυλ που απαιτούν οι Αμερικανοί καταναλωτές από τα muscle cars της Dodge.

H μετοχή της Stellantis κινείται σταθεροποιητικά στις συναλλαγές εκτός Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) τόσο του S&P 500 όσο και του Dow Jones καταγράφουν απώλειες περίπου 0,1%. Από την αρχή του έτους οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας στον δείκτη Russell 3000 έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο περίπου 16%.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο