Στην καρδιά των Κυκλάδων, η πανέμορφη Πάρος, με τον ξεχωριστό αιγαιοπελαγίτικο αέρα της, αποτελεί μια σταθερή αξία και μια εξαιρετική πρόταση για αυθεντικές κυκλαδίτικες διακοπές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η Πάρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία νησιά της Ευρώπης αφού οι ταξιδιώτες κορυφαίων τουριστικών περιοδικών την επέλεξαν ανάμεσα σε πολλά άλλα μέρη.

Χρυσαφένιες αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά, γραφικές ακρογιαλιές και εύφορες πεδινές εκτάσεις γύρω από το ορεινό συγκρότημα των Αγίων Πάντων, στο κέντρο του νησιού, συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού.

Oι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία, οι παλαιές μονές, οι αξιόλογες εκκλησίες και τα γραφικά εκκλησάκια συνυπάρχουν αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα παραθαλάσσια θέρετρα.

Αν σε αυτά προσθέσεις την άρτια τουριστική υποδομή, τον υπέροχο συνδυασμό του λευκού των σπιτιών με το μπλε της θάλασσας είναι οι ιδανικές προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές.

Η πρόσβαση στο νησί και το κεντρικό λιμάνι της στην Παροικία γίνεται με καθημερινά δρομολόγια τόσο από τον Πειραιά όσο και από την Ραφήνα, ενώ υπάρχει σύνδεση και με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η πρόσβαση στο νησί μπορεί να γίνει αεροπορικώς, με πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται με απευθείας πτήσεις σε άλλα διεθνή αεροδρόμια.

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, σε κάθε βήμα συναντάμε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα πιάτα από την τοπική, ελληνική και διεθνή κουζίνα ενώ στα δρομάκια γύρω από το Κάστρο (παλιά αγορά) και στον παραλιακό δρόμο συγκεντρώνονται μαγαζιά κάθε είδους.

Το ηλιοβασίλεμα χαρίζει στην Παροικιά εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Μόλις χαθούν τα χρώματα του δειλινού αρχίζει η νυχτερινή ζωή της πόλης.

Τα δεκάδες μπαράκια, τα cafe, οι χώροι με ζωντανή μουσική, τα club γεμίζουν ζωή και η διασκέδαση τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από την Παροικιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή συναντάμε υπέροχες παραλίες με εύκολη πρόσβαση (Λιβάδια, Κριός, Μαρτσέλο, καμίνια, Σουβλιά, Παράσπορος, Αγία Ειρήνη).

Φυσικά στην Παροικία και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι δεσπόζει το ιερό στολίδι της Πάρου, ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της ελληνικής γης.

Η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού είναι η γιορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, οπότε ο θρησκευτικός εορτασμός συνοδεύεται από μεγάλο λαϊκό πανηγύρι.

Ακολουθούν το Φράγκικο Κάστρο που βρίσκεται κοντά σε πολλά εκκλησάκια, ένα από αυτά είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου στο οποίο εκτίθενται νεολιθικά ευρήματα. Τέλος ενδιαφέρον έχει, επίσης, το Αρχαίο Νεκροταφείο της Παροικιάς όπου περιλαμβάνει τάφους από παλιές εποχές και το Ασκληπιείο που βρίσκεται στον λόγο της Αγίας Άννας.

Νάουσα, το πιο διάσημο ψαροχώρι

Μόλις 10χλμ από την Παροικιά βρίσκεται ο οικισμός της Νάουσα, ένα από τα καλύτερα ψαροχώρια της Ελλάδας.

Αποτελεί σημαντικό τουριστικό κέντρο κατά τις καλοκαιρινή περίοδο, καθώς το γραφικό της λιμανάκι καθημερινά βουλιάζει από κόσμο. Το εσωτερικό της Νάουσας διαμορφώνεται από στενά δρομάκια, ασπρισμένα σύμφωνα με το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ. Η συνεχής σύνδεσή της με το υπόλοιπο νησί, είτε με ταξί, είτε με δρομολόγια λεωφορείων δίνει στον επισκέπτη μεγάλη άνεση στις μετακινήσεις.

Η Αλυκή, ο Αμπελάς, ο Δρυός, ο Λογαράς, ο Μώλος και το Πίσω Λιβάδι, είναι μερικοί παραθαλάσσιοι τουριστικοί οικισμοί, που αξίζουν να τους επισκεφθείς. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μάρπησσα που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικιάς.

Από τα αξιοθέατα της Μάρπησσας, ξεχωρίζουν το Μουσείο Γλυπτών Περαντινού, η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης και το μνημείο του Νικόλα Στέλλα.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες της Πάρου είναι αυτή με τους τέσσερις ανεμόμυλους σε κεντρική πλατεία της Μάρπησσας. Από εδώ, ένα μονοπάτι οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.

Εξαιρετικά τοπία διαθέτουν και άλλα μέρη της Πάρου. Ξεχωρίζουν τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στις Λεύκες, ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό στην ενδοχώρα της Πάρου, το σπήλαιο Καλπάκι στο Δρυός και οι πεταλούδες στον οικισμό Ψυχοπιανά, για όσους από εσάς ενδιαφέρονται για υπαίθριες δραστηριότητες στη φύση.

Παραλίες για όλα τα γούστα

Παραλίες βγαλμένες από καρτ ποστάλ, με χρυσαφένιες ακτές, οικογενειακές, για τους λάτρεις των water sports, η Πάρος τα έχει όλα για να ικανοποιήσει κάθε γούστο.

Καθαρές, διαφορετικές μεταξύ τους, με εύκολη πρόσβαση, οι παραλίες της Πάρου θεωρούνται από τις καλύτερες των Κυκλάδων.

Πάμε να τις δούμε:

Κολυμπήθρες, μια από τις πιο διάσημες παραλίες και από μόνη της ένα αξιοθέατο της Πάρου. Πολύ κοντά στη Νάουσα, η παραλία προσελκύει σχεδόν τους πάντες αφού πρόκειται για έναν αληθινό παράδεισο με χρυσή άμμο και γαλάζια νερά.

Χρυσή ακτή, όνομα και πράγμα… και ένα από τα κλασσικά σημεία για windsurfing στο νησί. Οι επισκέπτες έχουν άπειρες επιλογές για water sports, με το kite και το wind-surfing να είναι τα πιο δημοφιλή. Πριν την επισκεφθείτε, ιδίως αν έχετε παιδιά ενημερωθείτε εάν φυσάει. Στην περίπτωση, αυτή αναζήτησε τη μικρή, αλλά μαγευτική παραλία Νέα Χρυσή Ακτή, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση καθώς και την παραλία του Λολαντώνη.

Σάντα Μαρία και Μικρή Σάντα Μαρία…  δύο παραλίες με λευκή άμμο και πράσινα νερά που θα σε μαγέψουν. Αν είσαι λάτρης των θαλάσσιων σπορ η Σάντα Μαρία σου προσφέρει αυτή την επιλογή η οποία προσελκύει και πάρα πολύ κόσμο.

Μοναστήρι. Η παραλία με την λευκόχρυση άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά. Τα ρηχά νερά της την καθιστούν μια από τις καλύτερες επιλογές οικογενειών αφού είναι ιδανική για τα παιδιά.

Πούντα και η διασκέδαση σε αυτή την παραλία δεν σταματά ποτέ. Ξέφρενοι χοροί και ατέλειωτα beach party στην συγκεκριμένη παραλία που θα σε κάνουν να περάσεις αξέχαστα.

Φάραγγας:  Μια μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά που είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Ο Φάραγγας είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες και είναι πλήρως οργανωμένη παρέχοντας όμως και ελεύθερο χώρο.

Καλόγερος: Ο θρύλος λέει πως κάποτε ένας ιερέας πήδηξε και βρήκε το θάνατο στα βράχια της παραλίας. Είναι γνωστή για την αργιλώδη άμμο της που θεωρείται πως έχει ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα και μπορείτε να απολαύσετε ένα φυσικό σπα.

Αλυκή: Μια ήσυχη παραλία προστατευμένη από τα μελτέμια στη νότια ακτή της Πάρου. Είναι οργανωμένη αλλά με ελεύθερο ψώρο και αλμυρίκια που χαρίζουν τη σκιά τους. Είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μαρτσέλο, μία από τις αγαπημένες παραλίες της νεολαίας. Αν την επισκεφτείς, δύσκολα ξεκολλάς από εκείνη. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αμμουδερή παραλία με χρυσή άμμο, φυσική συνέχεια της παραλίας του Κριού. Επίσης, είναι πάντα προστατευμένη από τους ανέμους.

Λαγγέρη, το κρυμμένο διαμάντι της Πάρου. Μια παραλία με το απόλυτο εξωτικό σκηνικό με αμμόλοφους, τιρκουάζ νερά και κέδρους.

Πού να μείνετε: ανάλογα με το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, θα βρείτε στη Χώρα αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του νησιού πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που ικανοποιούν κάθε προσδοκία.

Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μικρό νησάκι της Αντίπαρου που απέχει μόλις 4,5 ν. μ. από την Παροικία της Πάρου, με την οποία συνδέεται ακτοπλοϊκά.

Πρωτεύουσα του και λιμάνι του νησιού η Αντίπαρος ή Κάστρο, γραφικός οικισμός που απλώνεται γύρω από το ενετικό κάστρο του 15ου αι.

Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα ασβεστωμένα στενά, τα λουλουδιασμένα σπίτια και η μεγάλη (κεντρική) πλατεία με τον ευκάλυπτο συνθέτουν μια θαυμάσια νησιωτική ατμόσφαιρα, ενώ στο λόφο του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται το μαγευτικό σπήλαιο της Αντιπάρου με θαυμάσιους σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός