Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αγοράσουν ουκρανικά σιτηρά καθώς οι προμήθειες αρχίζουν να επιστρέφουν στις παγκόσμιες αγορές. Η έκκληση αυτή έγινε από το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας την Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δρασης.

Τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά αναχώρησαν βάσει μιας πρόσφατης συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η Οδησσός αποτελεί ένα σύμβολο του τι μπορούν να επιτύχουν οι χώρες όταν συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Διαβάστε επίσης – Ουκρανία: Εξήχθησαν πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι ήταν μια συγκινητική εμπειρία να βρίσκεται στο λιμάνι, όπου είδε το σιτάρι να φορτώνεται σε ένα πλοίο.

«Είναι προφανώς ένας λόγος χαράς», είπε. «Αλλά είναι επίσης συγκινητικό λόγω της θλίψης που νιώθω κοιτάζοντας αυτό το υπέροχο λιμάνι και κοιτάζοντας αυτούς τους τερματικούς σταθμούς σχεδόν άδειους».

Διαβάστε επίσης – Ουκρανία: Αναχώρησε από λιμάνι της χώρας το πρώτο πλοίο που μεταφέρει σιτηρά για την Αφρική

Ο στόλος της ελπίδας

Το λιμάνι της Οδησσού είχε παραλύσει για μήνες λόγω του πολέμου, κάτι που σήμαινε ότι «κόπηκε μια κρίσιμη γραμμή μεταφοράς από ένα παγκόσμιο καλάθι ψωμιού», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα αλλάζουν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα , τη συμφωνία για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων, που υπεγράφη πριν από μόλις ένα μήνα από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ.

Από τότε, 25 πλοία έχουν αναχωρήσει από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας και άλλα είναι καθ’ οδόν, είπε ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας μαζί με τον υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Τα πλοία έχουν μεταφέρει πάνω από 600.000 τόνους σιτηρών και προϊόντων διατροφής , συγκεκριμένα σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο και σόγια.

«Όμως κάθε πλοίο είναι επίσης ένα σκάφος ελπίδας », είπε. «Η ελπίδα για τους Ουκρανούς αγρότες ανταμείφθηκε επιτέλους για τη συγκομιδή τους – με αποθηκευτικό χώρο να ελευθερώνεται για περισσότερα. Ελπίζουμε για τους ναυτικούς και την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, γνωρίζοντας ότι είναι και πάλι δυνατό να πλεύσουμε στη Μαύρη Θάλασσα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Και, κυρίως, ελπίδα για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες του κόσμου».

Υποστήριξη για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ απηύθυνε ειδική έκκληση προς τα πλούσια έθνη εκ μέρους των ευάλωτων ανθρώπων παντού που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Καθώς αυτά τα λιμάνια ανοίγουν, απευθύνω έκκληση στις πιο πλούσιες χώρες να ανοίξουν τα πορτοφόλια και τις καρδιές τους.  Εξάλλου, η μετακίνηση των σιτηρών δεν σημαίνει πολλά για τις χώρες που δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», είπε.

«Είναι καιρός για τεράστια και γενναιόδωρη υποστήριξη , ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα από αυτό και από άλλα λιμάνια – και οι άνθρωποι να μπορούν να τα αποκτούν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται πρόσβαση στη χρηματοδότηση τώρα. Χρειάζονται ελάφρυνση χρέους τώρα. Χρειάζονται πόρους για να επενδύσουν στους ανθρώπους τους τώρα».

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε επίσης περισσότερη δράση για τη διασφάλιση της πλήρους παγκόσμιας πρόσβασης στα ουκρανικά προϊόντα διατροφής και στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα, μέσω της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Αν και κανείς δεν περίμενε ποτέ ότι η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με «ομαλή πλεύση», είναι άνευ προηγουμένου τόσο σε εύρος όσο και σε κλίμακα, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Ζωτικής σημασίας τα λιπάσματα

Ο κ. Γκουτέρες εξήγησε ότι η απόκτηση περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ηρεμία των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών.

«Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που βλέπουμε εδώ στην Οδησσό είναι μόνο το πιο ορατό μέρος της λύσης. Το άλλο κομμάτι που είναι επίσης σημαντικό, το οποίο υπερασπιζόμαστε, σχετίζεται με την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων , που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις».

Είναι σημαντικό όλες οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να τα φέρουν στην αγορά, γιατί «χωρίς λίπασμα το 2022, μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά τρόφιμα το 2023» , προειδοποίησε.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη βαθιά δέσμευσή του σε αυτούς τους στόχους, οι οποίοι, όπως είπε, θα πραγματοποιηθούν μόνο εάν όλα τα μέρη συνεργαστούν .

Ειρήνη για την Ουκρανία

Τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων και τη σταθεροποίηση των αγορών.
«Σήμερα, η Οδησσός είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ναυτιλιακό κέντρο. Αυτό το λιμάνι είναι σύμβολο του τι μπορεί να κάνει ο κόσμος όταν δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί για το κοινό καλό», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή