Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ βρίσκεται στο στόχαστρο της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών των ΗΠΑ, με αφορμή ένα μήνυμα στο Twitter.
Αυτή τη φορά, το tweet με το οποίο αστειευόταν για την αγορά της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United, εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει για μια ακόμα φορά την SEC, αν και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν θα έχει σημαντικές συνέπειες.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανέστρεψε το άσχημο κλίμα για τις μετοχές του συλλόγου γράφοντας στο Twitter την Τρίτη: «Αγοράζω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ur (sic) Welcome», απευθυνόμενος στους 103 εκατομμύρια ακολούθους του, προσθέτοντας αργότερα ότι ήταν ένα «αστείο».

Διαβάστε επίσης: Ίλον Μασκ: Μετά την Twitter αστειεύεται και βάζει στο στόχαστρο την Μάντσεστερ

Ράλι στη μετοχή

Ακόμα κι έτσι, οι σκέψεις του 51χρονου CEO της Tesla ήταν αρκετές για να εκτινάξουν τις μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίες έφτασαν να κερδίζουν έως και 17%, για να κλείσουν τελικά στα 13,67 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 7% από κλείσιμο της Τρίτης.

Διαβάστε επίσης – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παράθυρο» για πώληση μεριδίου από την οικογένεια Γκλέιζερ

Γνωστός για το αντισυμβατικό ύφος του, ο Μασκ έχει μια ιστορία σε ό,τι αφορά τις διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών και κρυπτονομισμάτων με τα tweets του και έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) από τότε που έγραψε στο Twitter το 2018 ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ιδιωτικοποίηση της Tesla.

Σύμφωνα με δικαστικές και ρυθμιστικές καταθέσεις, η SEC έχει αρκετές ανοιχτές έρευνες για τα επακόλουθα tweets του Musk σχετικά με την Tesla, αλλά και σχετικά με τη συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει το ίδιο το Twitter.

Διαβάστε επίσης – Ίλον Μασκ: Τα «καθάρματα» της SEC και το plan B για το Twitter

Παραβίαση των κανόνων

Νομικοί κύκλοι επεσήμαναν στο Reuters, ότι τα τελευταίο Tweet είναι τον θέσει και πάλι ενώπιον της SEC, δεδομένης της κίνησης της τιμής της μετοχής και της ιστορίας του Μασκ να παραβιάζει τους κανόνες των αμερικανικών μετοχών.

«Αυτό μπορεί να ήταν ένα αστείο για κάποιους, αλλά δεν θα είναι για τις ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο Jacob Frenkel, δικηγόρος της Dickinson Wright με έδρα την Ουάσινγκτον και πρώην αξιωματούχος της SEC. «Οι ρυθμιστικές αρχές θα θέλουν να μάθουν τι ώθησε τα tweets», είπε ο Frenkel, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα ρίξουν μια προσεκτική ματιά στις συναλλαγές γύρω από το tweet.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα ενδιαφερόντουσαν εάν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αν ο Μασκ προσπάθησε σκόπιμα ή απερίσκεπτα να χειραγωγήσει την αγορά, δήλωσε ο Χούι Τσεν, σύμβουλος συμμόρφωσης και πρώην δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι δικηγόροι του Μασκ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Η διαμάχη με τη SEC

Η SEC κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Μασκ τον Αύγουστο του 2018, μετά από μία ανάρτησή του στο Twitter, σύμφωνα με την οποία είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για το ενδεχόμενο να καταστήσει ιδιωτική την εταιρία ηλεκτρικών οχημάτων του, με τιμή μετοχής στα 420 δολάρια.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κάποια κίνηση εξαγοράς.

Η Tesla και ο Μασκ έκαναν ένα διακανονισμό συμφωνώντας για την καταβολή αστικών προστίμων 20 εκατομμυρίων δολαρίων, από την εταιρία και τον ιδιοκτήτη της, ενώ οι δικηγόροι της Tesla θα μπορούσαν να διερευνήσουν μερικές από τις επικοινωνίες του Μασκ, συμπεριλαμβανομένων και αναρτήσεων στο Twitter, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της τιμής των μετοχών της Tesla.

Ο Μάσκ παραιτήθηκε επίσης από την προεδρία της Tesla.

Το ξεπούλημα της Tesla

H τελευταία κλήση προς κατάθεση εκδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου, δέκα ημέρες μετά από τη δημοσκόπηση που έκανε ο Μασκ μεταξύ των ακολούθων του στο Twitter, σχετικά με το αν έπρεπε να πωλήσει ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου του στην Tesla, προκαλώντας ένα ξεπούλημα μετοχών.

Η αρχική συμφωνία τροποποιήθηκε το 2019 όταν ο Μασκ συνέχισε να κάνει tweet αυθόρμητα. Οι ομοσπονδιακοί κατέθεσαν αγωγή για να τον περιφρονήσουν και ένας δικαστής ζήτησε από τα δύο μέρη να φορέσουν το « παντελόνι λογικής » τους και να διευκρινίσουν ποιοι ακριβώς τύποι tweet του Μασκ απαιτούσαν έλεγχο από δικηγόρο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τριμηνιαία κατάθεση της Tesla , η εταιρεία ανταποκρίνεται τακτικά σε αιτήματα για «πληροφορίες από ρυθμιστικές αρχές και κυβερνητικές αρχές», συμπεριλαμβανομένων της SEC και του DOJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι