Δυστυχώς για τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δεν σχεδιάζει να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα των 2 δισ. δολαρίων. Το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, διευκρίνισε την Τετάρτη ότι αστειευόταν όταν έγραψε την ιδέα αυτή στο Twitter. Ωστόσο, υπάρχουν προοπτικές για να βγάλει χρήματα ένας υπομονετικός επενδυτής που δίνει έμφαση περισσότερο στη μακροπρόθεσμη απόδοση της επένδυσής του παρά στις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση τόσο από οικονομική όσο και από αγωνιστική άποψη. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο ο σύλλογος τερμάτισε έκτος στην Premier League, χάνοντας την πρόκριση για το προσοδοφόρο ευρωπαϊκό Champions League. Και η αύξηση του ρυθμού των εσόδων της ομάδας έχει επιβραδυνθεί. Με βάση τη μέση εκτίμηση της Refinitiv, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι οικονομικές προσδοκίες του ομίλου για το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2023 θα πρέπει να είναι μετριοπαθέστερες από την επίδοση που πέτυχε η Μάντσεστερ το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2019, από τα προ-πανδημικά έσοδά της δηλαδή.

Κοινή αιτία όλων αυτών των προβλημάτων είναι η οικονομική στρατηγική των ιδιοκτητών της ομάδας. Από το Σεπτέμβριο του 2021 τα μέλη της οικογένειας Γκλέιζερ καταλάμβαναν 6 θέσεις στο 12μελές διοικητικό συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έλεγχαν σχεδόν τον 100% των ψήφων μέσω των μετοχών B’ Κατηγορίας, οι οποίες παρέχουν 10πλάσια δικαιώματα ψήφου συγκριτικά με τις κοινές, Α’ Κατηγορίας μετοχές της εταιρείας.

Φόρτωσαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με χρέη και εισέπραξαν ρευστό χρήμα από τον σύλλογο. Το μικτό κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων και την καταβολή μερισμάτων ανήλθε συνολικά σε περίπου 140 εκατ. δολάρια τα τελευταία τρία οικονομικά έτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Breakingviews. Ποσό αρκετό για να αγοράσει η Γιουνάιτεντ το αστέρι της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σάλαχ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Transfermarkt. Η ιστοσελίδα ποδοσφαιρικών αναλύσεων Swiss Ramble εκτιμά ότι οι Γκλέιζερ από τα μερίσματα, τις πληρωμές, τους τόκους και άλλα μέσα έχουν ενθυλακώσει συνολικά 1,4 δισ. δολάρια από τον σύλλογο.

Συγκρίνετε αυτή τη στρατηγική με εκείνη της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν βάλει χρήματα και επικεντρώθηκαν στις επενδύσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των συλλόγων. Η πολιτική αυτή αναμφίβολα εγκαινίασε έναν ενάρετο κύκλο καλύτερων επιδόσεων στο γήπεδο, που έφερε στις ομάδες μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες, περισσότερες εισπράξεις από τις επιτυχίες αυτές, αλλά και νέους οπαδούς, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα συνολικά έσοδα. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη των δύο προαναφερθέντων συλλόγων έχει ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη της Γιουνάιτεντ τα τελευταία χρόνια, με βάση τα δεδομένα της Swiss Ramble. Το μοντέλο της Σίτι επιβραβεύθηκε όταν η εταιρεία συμμετοχών Silver Lake αγόρασε ένα μερίδιο στον μητρικό όμιλο που αποτιμάται περίπου στο 7πλάσιο του συνολικού τζίρου της ομάδας. Συγκριτικά, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της Γιουνάιτεντ είναι 3,5 φορές τα έσοδα της ομάδας.

Φανταστείτε έναν επενδυτή με οικονομικά και όχι οπαδικά κίνητρα που θα ακολουθούσε παρόμοια στρατηγική στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Καταβάλλοντας premium 30% στην αξία της κάθε μετοχής θα πλήρωνε συνολικά 3,2 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους που θα αναλάμβανε. Ας υποθέσουμε ότι ο επενδυτής θα χρηματοδοτούσε το σύνολο της εξαγοράς χωρίς δανεισμό και θα διηύθυνε το σύλλογο σε ισοσκελισμένη βάση με την ίδια αύξηση εσόδων 5% που πέτυχε η Μάντσεστερ Σίτι την περίοδο 2017 έως 2021. Η Γιουνάιτεντ θα είχε αξία 6,7 δισ. δολαρίων μετά από πέντε χρόνια, αν υπολογιστεί ότι αυτή αντιστοιχεί στα 7πλάσια έσοδά της, όπως συμβαίνει με τη συμπολίτισσα αντίπαλό της. Με άλλα λόγια, ένας επενδυτής θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τα χρήματά του σε μια πενταετία με εσωτερικό ποσοστό απόδοσης 16%. Ο Μασκ μπορεί να έκανε πλάκα, αλλά υπάρχουν εν προκειμένω δυνατότητες να βγάλει κάποιος σοβαρά χρήματα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι