Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ιδανικούς προορισμούς για διακοπές στην Ελλάδα και δικαίως. Ο λόγος για το νησί του Ιπποκράτη, την Κω.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, το τρίτο σε μέγεθος των Δωδεκανήσων, το οποίο μάλιστα αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό διακοπών για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο,  προσελκύοντας από οικογένειες, έως μεγάλες παρέες, και ζευγάρια.

Η Κως προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών για διασκέδαση, νυχτερινή ζωή, φαγητό, δραστηριότητες και διαμονή.

Αποτελεί τόπο ιδιαίτερα φιλόξενο, αλλά και με πλούσιο παρελθόν, ενώ προσφέρει στον καθένα αυτό που ονειρεύεται στις διακοπές του: κοσμοπολίτικη αύρα, ατελείωτες παραλίες με τα τυρκουάζ νερά, γραφικούς οικισμούς, παραθαλάσσια θέρετρα, ιστορικά αξιοθέατα.

Πρόκειται, για το νησί, στο οποίο γεννήθηκε και έζησε ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, και όπως ήταν αναμενόμενο μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, με αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία διάσπαρτα σε κάθε του γωνιά. Διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και επιβλητικά κτίρια της ιταλικής περιόδου, που αξίζει να επισκεφτείτε για να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία της.

Μάλιστα, επειδή η Κως κατοικείται από την αρχαιότητα έχει δεχτεί επιρροές από πολλούς πολιτισμούς κατά τη διάρκεια των αιώνων. Στην πόλη της Κω, καθώς και σε μικρότερα χωριά και οικισμούς, θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα μνημεία που μαρτυρούν τη μακρά ιστορία του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από όλα τα παραπάνω, η Κως έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο ως «νησί του ποδήλατου». Το επίπεδο έδαφος του νησιού, οι μεγάλοι ποδηλατόδρομοι που διαθέτει και το δίκτυο που εξυπηρετούν, το έχουν αναδείξει σε έναν bike friendly προορισμό.

Στο νησί, ντόπιοι και επισκέπτες επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο για να απολαύσουν τις βόλτες τους μέσα στην πόλη, να αποδράσουν στις παραλίες ακόμη και για την εργασία ή τα ψώνια τους.

Αξίζει λοιπόν να νοικιάσετε ποδήλατο και να περιηγηθείτε στην πόλη της Κω καθώς και σε άλλους οικισμούς.
Το νησί προσφέρει δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Ειδικά εκείνοι που αγαπάτε τις δραστηριότητες στη φύση, θα προσθέσετε την Κω στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς.

Τι να δείτε στην Κω…

Ξεκινήστε από τα απλά, όπου πολλές φορές είναι και τα καλύτερα. Περπατήστε ή κάντε μια βόλτα με ποδήλατο στη Λεωφόρο Φοινίκων, τον εμβληματικό δρόμο της πόλης, μπροστά από το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Σε μικρή απόσταση θα βρείτε και την Πλατεία Ελευθερίας, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από μοναδικά κτίρια, όπως η Δημοτική Αγορά και το τζαμί Defterdar. Εκεί θα δείτε μνημεία που συνοψίζουν την πλούσια ιστορία του νησιού, ενώ παράλληλα θα νιώσετε και τον σύγχρονο παλμό της πόλης.

To Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο της εποχής της Ιταλοκρατίας, συγκεντρώνει πλήθος σπουδαίων ευρημάτων από την Αγορά, το Ωδείο, τον Βωμό του Διονύσου και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).


Από την Πλατεία Ελευθερίας ξεκινάει και η είσοδος στην παλιά πόλη, όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας και να χαλαρώσετε σε κάποιο καφέ, μπαρ ή εστιατόριο.

Ακόμα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Κάστρο της Νερατζιάς, το οποίο βρίσκεται στη νότια πλευρά του λιμανιού. Το κάστρο χτίστηκε από το 1436 έως το 1514 μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής των Ιπποτών στα Δωδεκάνησα.

Συνεχίστε τη περιήγησή σας στον πλάτανο του Ιπποκράτη, όπου κάθε χρόνο ξαποσταίνουν χιλιάδες τουρίστες. Εκεί βρίσκεται ένα από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο: ο Πλάτανος του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο πλάτανος φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν από περίπου 2.400 χρόνια και κάτω από τη σκιά του, ο μεγάλος σοφός δίδασκε την επιστήμη της Ιατρικής στους μαθητές του. Σήμερα το ιστορικό δέντρο έχει περίμετρο 12 μέτρα κι έναν τεράστιο κορμό που θυμίζει σπηλιά ενώ δίπλα του υπάρχουν δύο κρήνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μια επιγραφή στα αραβικά που ενημερώνει τους επισκέπτες ότι το νερό προέρχεται από την πηγή του Ιπποκράτη.

Συνεχίστε την Αρχαία Αγορά. Το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της αρχαίας Κω είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε την Casa Romana, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κω.

Ένα must νησί για τους λάτρεις της ποδηλασίας

Αν προτιμάτε στις διακοπές σας να μετακινήστε με το ποδήλατό σας, συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την προσωπική ευχαρίστησή σας , τότε βρήκατε τον προορισμό σας.

Το νησί διαθέτει πολλά καταστήματα με ποδήλατα, όπου μπορείτε να ενοικιάσετε το δικό σας.

Στην Κω, θα μετακινηθείτε με ασφάλεια στον ποδηλατόδρομο κατά μήκος της παραλιακής οδού, μέσα στη Χώρα του νησιού, στις παραλίες. Για τους πιο έμπειρους υπάρχουν και άλλες διαδρομές μιας και το νησί είναι αρκετά μεγάλο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν το γύρο του νησιού με το ποδήλατο. Μετά από περίπου 6 ώρες θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του νησιού και θα έχετε δει τις ωραιότερες εικόνες του.

Ανάμεσα στις διαδρομές θα βρείτε κάποιες στις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε ορεινό τοπίο και θάλασσα. Να ξεκινήσετε από την πόλη του νησιού, να περάσετε μέσα από ορεινούς δρόμους και να κατηφορίσετε προς παραλία για να απολαύσετε τη δροσιά της θάλασσας.

Η καλύτερη αποζημίωση μετά τη βόλτα σας!

Οι πανέμορφες παραλίες

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν μαρτυρούν πως η Κως είναι ένα ευλογημένο νησί, οι πανέμορφες παραλίες της δεν θα αφήσουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η Κως έχει άπειρες παραλίες και αχανείς αμμουδιές που ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Μόλις λίγα λεπτά από την πόλη, η παραλία Λάμπη αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για βουτιές και θαλάσσια σπορ. Ανατολικά της πόλης, το Ψαλίδι και Άγιος Φωκάς είναι δύο από τις πιο κοσμικές παραλίες του νησιού.

Ακόμα, στη βόρεια πλευρά του νησιού ξεχωρίζουν το οικογενειακό Τιγκάκι και οι οργανωμένες παραλίες στο Μαρμάρι και το Μαστιχάρι. Νότια θα συναντήσουμε την πολυσύχναστη και ατελείωτη αμμουδιά της Καρδάμαινας και την Κέφαλο με τις ομορφότερες – κατά πολλούς- παραλίες της Κω.

Κλασική αγαπημένη επιλογή αποτελεί η παραλία του Αγίου Στεφάνου, για βουτιές δίπλα στα ερείπια της ομώνυμης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, με φόντο το νησάκι Καστρί στο οποίο μπορείτε να πάτε κολυμπώντας.

Αξίζει να επισκεφθείτε και την τεράστια και άγριας ομορφιάς παραλία Cavo Paradiso, στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Μπορεί να έχει δύσκολη πρόσβαση, όμως η παραλία θα σας αποζημιώσει!

Ένας παράδεισος για το island hopping

Ένα ακόμα τεράστιο πλεονέκτημα του νησιού αποτελούν οι εμπνευσμένοι κοντινοί προορισμοί και η εύκολη πρόσβαση σε αυτούς. Δεν υπάρχει άλλο νησί στα Δωδεκάνησα που να προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες για island hopping.

Η επίσκεψη στην Κάλυμνο από το Μαστιχάρι ή η περιήγηση σε τρία νησιά (Κάλυμνος – Ψέριμος – Πλάτη) είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους επισκέπτες στο νησί της Κω. Το να βουτήξετε στα γαλαζοπράσινα νερά της Πλάτης και της Ψερίμου είναι πραγματικά μια αξέχαστη εμπειρία! Η επίσκεψη στο εναλλακτικό νησί της Νισύρου έχει επίσης μεγάλη ζήτηση. Το λιμάνι της Καρδάμαινας σας επιτρέπει να επισκεφθείτε τη Νίσυρο σε λιγότερο από μία ώρα και μάλιστα να περπατήσετε στον κρατήρα ενός ηφαιστείου! Επιπλέον, οι ακτές της Τουρκίας απέχουν σχεδόν 30-40′ λεπτά, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια ολόκληρη άλλη χώρα σε λιγότερο από μία ώρα.

Ένας τεράστιος ιστιοπλοϊκός κόμβος

Λες και η Κως δεν ήταν ήδη αρκετά ευλογημένη μιας ο ήλιος λάμπει 3.000 ώρες ή 250 ημέρες το χρόνο, συνδυαζόμενος με την αύρα του Αιγαίου για αυτό που είναι γνωστό ως μεσογειακό κλίμα. Αλλά είναι και τα παγκοσμίου κλάσης ιστιοπλοϊκά νερά, η στρατηγική τοποθεσία, τα πολυάριθμα αγκυροβόλια, η εύκολη πρόσβαση και οι αμέτρητοι γαλήνιοι κόλποι που προσελκύουν τους ιστιοπλόους.

Η στρατηγική θέση του νησιού ακριβώς στη μέση των Δωδεκανήσων μαζί με την κορυφαία μαρίνα της Κω που προσφέρει περισσότερες από 265 θέσεις ελλιμενισμού, καθιστούν αδύνατο να μην εξετάσετε την Κω ως αφετηρία για ιστιοπλοϊκά ταξίδια. Μάλιστα, η μαρίνα της Κω είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, προσελκύοντας και φιλοξενώντας περισσότερα από 4.000 σκάφη ετησίως από όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Είτε επιλέξετε να ταξιδέψετε από τη βόρεια είτε από τη νότια πλευρά, θα μπορέσετε να απολαύσετε εξαιρετικές διαδρομές ιστιοπλοΐας, καθώς τα Δωδεκάνησα προσφέρουν εξαιρετικά νερά για κρουαζιέρα και αρκετούς απομονωμένους όρμους. Σε κοντινή απόσταση, οι ιστιοπλόοι μπορούν να προσεγγίσουν τόσο δημοφιλή όσο και απομακρυσμένα νησιά, όπως η Κάλυμνος, η Ψέριμος, η Λέρος, η Πάτμος, οι Λειψοί, η Νίσυρος, η Ρόδος, η Σύμη, η Τήλος ή η Χάλκη.

Στην Κω, όχι μόνο μπορείτε να απολαύσετε ευέλικτες διαδρομές, να αποφύγετε τα πλήθη και να εξερευνήσετε τα κρυμμένα στολίδια του Αιγαίου, αλλά και να επανασυνδεθείτε με τη φύση όσο και με τον εαυτό σας.

Εν κατακλείδι, η Κως προσφέρει δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Ειδικά εκείνοι που αγαπάτε τις δραστηριότητες στη φύση, θα προσθέσετε την Κω στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός