Διακυμάνσεις πάνω από τα 100 δολάρια, όπου βρέθηκε από χθες, καταγράφει σήμερα Τετάρτη το Brent, ενώ ανοδικά κινείται και το αμερικανικό αργό, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να εξετάσει μείωση της παραγωγής πυροδότησαν νέες ανησυχίες για στενή προσφορά πετρελαίου.

Έτσι, το αργό πετρέλαιο Brent για διακανονισμό Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 1,07 δολάρια ή 1,1%, στα 101,29 δολάρια το βαρέλι στις 14:58 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό WTI σημείωνε άνοδο 99 σεντς, ή 1,1%, στα 94,73 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Η έλλειψη επενδύσεων ευθύνεται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου

Πρακτικά, και τα δύο συμβόλαια αναφοράς έκαναν άλμα της τάξης του 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση και άγγιξαν υψηλό τριών εβδομάδων σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Τι δείχνει η συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν

Ο παράγοντας Ιράν

Πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι τυχόν περικοπές από τις παραγωγούς χώρες μέλη είναι πιθανό να συμπέσουν με την επαναφορά του ιρανικού πετρελαίου εάν επιτευχθεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, κάτι το οποίο με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο ΟΠΕΚ+ παράγει ήδη 2,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερα από τον στόχο του, περιπλέκοντας μια ενδεχόμενη απόφαση για περαιτέρω περικοπές ή τον τρόπο υπολογισμού της βασικής γραμμής για μείωση της παραγωγής.

Δεν συνηγορούν τα δεδομένα

Την ίδια στιγμή, αναλυτής της PVM υποστηρίζει πως τόσο οι ισχύουσες τιμές όσο και η προοπτική σε σχέση με την προσφορά δεν αποτελούν στοιχεία που συναινούν σε μια μείωση από τον ΟΠΕΚ. Όπως εξηγεί, ο παγκόσμιος εφοδιασμός μπορεί να δεχθεί πλήγμα καθώς πλησιάζει η κορύφωση της εποχής των τυφώνων των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι μελλοντικές διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη δεν μπορούν να περιοριστούν, ενώ οι ποσότητες πετρελαίου της Νιγηρίας δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης.

Άλλοι γνώστες της αγοράς, όπως η εταιρεία διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων Marex, επισημαίνουν την ισχυρή ζήτηση ενόψει της  ανανέωσης αποθεμάτων για τον χειμώνα και της μετάβαση της βιομηχανίας από φυσικό αέριο στο πετρέλαιο λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, δεδομένα τα οποία δεν συνηγορούν σε μια μείωση της προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές