Οι αγορές έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, και ειδικότερα στην ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ , αναζητώντας επιπρόσθετα στοιχεία για την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να βυθίσει τη χώρα σε ύφεση.

Διαβάστε επίσης – Citigroup: Πώς σκιαγραφεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούν ότι το πιο πιθανόν είναι ότι ο Πάουελ δεν θα δώσει τελικά στις αγορές αυτό που περιμένουν, κι ότι θα επαναλάβει όσα είπε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Με λίγα λόγια αναμένεται να τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τη δύναμη που έχει, με τη μορφή αύξησης των επιτοκίων για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Είναι επίσης πιθανό να επισημάνει ότι αφού η Fed ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, είναι πιθανό να τα διατηρήσει εκεί, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα αρχίσει πραγματικά να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η Federal Reserve;

Σήμα για την 21η Σεπτεμβρίου

Και θεωρούν μάλλον απίθανο ο Πάουελ να παράσχει ουσιαστικές ενδείξεις, για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση στις 21 Σεπτεμβρίου. Αντ′ αυτού, ο Πάουελ είναι πιθανόν να επαναλάβει ότι η Fed εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Πριν από τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, υπάρχει μια άλλη σημαντική έκθεση για την απασχόληση την επόμενη Παρασκευή και ο δείκτης τιμών καταναλωτή Αυγούστου στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στοιχηματίζει ότι μια αύξηση κατά τρία τέταρτα – ή 0,75 του τοις εκατό – είναι πιο πιθανή στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 της μονάδας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Το επιτόκιο των Fed Funds κυμαίνεται τώρα από 2,25% έως 2,5% και η Fed στοχεύει σε ένα τελικό επιτόκιο από 3,50% έως 3,75% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η μελωδία του Πάουελ

«Η πρόκληση για τον Πάουελ θα είναι ο τόνος που θα υιοθετήσει. Νομίζω ότι τον Ιούλιο φάνηκε ελαφρώς υπερβολικά τρελό, και όχι αρκετά γερακίσιος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πέιτζ, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην AXA Investment Managers. «Νομίζω ότι θέλει να το αποφύγει αυτό τώρα, με τις αγορές να περιμένουν από αυτόν να είναι σχετικά επιθετικός. … Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι προσδοκιών … Είναι ένα θέμα λεπτής μελωδίας».

Ο Πέιτζ είπε στο CNBC, ότι ο Πάουελ προσπαθεί να αποφύγει ένα άλλο μεγάλο ράλι στο χρηματιστήριο και χαμηλότερα επιτόκια, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικονομικές συνθήκες χαλαρώνουν.

Το μήνυμα από το περσινό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ ήταν πολύ διαφορετικό. Ο Πάουελ εξακολουθούσε να χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό ως «παροδικό» και οι προσδοκίες της Fed για αυξήσεις επιτοκίων ήταν πολύ χαμηλότερες.

Χωρίς εκπλήξεις

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Σε ένα ενημερωτικό τους σημείωμα, οι οικονομολόγοι της Goldman αναφέρει ότι ο Αμερικανός Τραπεζίτης θα επαναλάβει το  μήνυμα, που δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου του Ιουλίου και στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Δηλαδή, ότι ενδέχεται να υποχωρήσει ο επιθετικός ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης – Wall Street: Στο συμπόσιο της Fed και στην κρίσιμη ομιλία Πάουελ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι επενδυτές

«Είναι πιθανό να εξισορροπήσει αυτό το μήνυμα τονίζοντας ότι η FOMC παραμένει προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού και ότι οι επερχόμενες αποφάσεις πολιτικής θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα», ανέφερε το σημείωμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή