Για επώδυνες μέρες προειδοποίησε την αμερικανική οικονομία ο Τζερόμ Πάουελ, κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του κατά την έναρξη του οικονομικού συμποσίου της Fed, στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το «καλοκαιρινό Νταβός». Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση τους δείκτες της Wall Street.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν εξαιρετικά σύντομος, αλλά απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την δέσμευση του συμβουλίου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων θα συνεχιστεί, κάτι που θα είναι αναπόφευκτα «επώδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

Διαβάστε επίσης: Στίγκλιτς: Η άνοδος των επιτοκίων τελικά θα αυξήσει τον πληθωρισμό 

Όπως αναμενόταν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτινάξει τον δείκτη στο ανώτερο σημείο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, παρά και τις τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, η Fed δεν πρόκειται να κατεβάσει… ταχύτητα, με τον κύριο Πάουελ να αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τερματισμό ή έστω προσωρινή διακοπή στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις δηλώσεις αυτές η πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street διευρύνθηκε. Μάλιστα, οι απώλειες του Dow Jones πλησίασαν τις 450 μονάδες!

Τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο

Βεβαίως ο κ. Πάουελ, όπως ήταν και το πιο λογικό, δεν έκανε το… χατίρι στις αγορές φτάνοντας στο σημείο να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τις ακριβείς προθέσεις του αναφορικά με την επικείμενη κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου. Αν δηλαδή προσανατολίζεται σε μια ακόμη δυναμική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ή θα μειώσει ελαφρά ρυθμό με μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Όμως, αυτό προφανώς θα εξαρτηθεί και από την ροή των μακροοικονομικών στοιχείων με κρισιμότερα τα ραντεβού της επόμενης Παρασκευής, όταν και θα δημοσιευτεί η νέα έκθεση για την απασχόληση αλλά και της 13ης Σεπτεμβρίου, οπότε εκδίδονται τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο.

Θυμίζουμε ότι στα στοιχεία του Ιούλιου διαπιστώθηκε για πρώτη φορά τάση συρρίκνωσης του πληθωρισμού, παρά το γεγονός πως ο δείκτης σε κάθε περίπτωση παραμένει πάνω από τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%. Ωστόσο, αν η καθοδική τάση συνεχιστεί, ίσως το συμβούλιο πειστεί να συνεχίσει μεν την αύξηση των επιτοκίων, αλλά με μια άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης, αν και ο κύριος Πάουελ επεσήμανε πως η έμφαση της Fed δεν βρίσκεται στο πως θα κινηθούν τα στοιχεία μέσα σε έναν ή δύο μήνες, καθώς ο τελικός στόχος ήταν και παραμένει το 2%!

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής για αρκετό διάστημα ακόμη. Τα ιστορικά δεδομένα μας αποθαρρύνουν από πρόωρες πολιτικές χαλάρωσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή