Το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης του ΦΠΑ κατά 5% εξετάζει η υποψήφια για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Λιζ Τρας, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής.

Όπως σημειώνει η Sunday Telegraph, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες εκκλήσεις να παράσχει άμεση οικονομική στήριξη στα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος έως και 80%.

Μια μείωση του ΦΠΑ κατά 5% θα εξοικονομούσε στο μέσο νοικοκυριό περισσότερες από 1.300 λίρες ετησίως και θα κόστιζε στους φορολογούμενους 3,2 δισεκατομμύρια λίρες το μήνα, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Institute for Fiscal Studies, ανέφερε η Telegraph.

Οι φόροι εισοδήματος

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η Τρας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μιας έκτακτης μείωσης των φόρων εισοδήματος. Συγκεκριμένα, ορισμένοι από τους συμμάχους της πιστεύουν ότι πρέπει να επανεξεταστεί το όριο πάνω από το οποίο οι Βρετανοί πολίτες αρχίζουν να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος.

Το BBC, επικαλούμενο την προεκλογική της ομάδα, ανέφερε ότι η Τρας απέκλεισε την παροχή περαιτέρω άμεσης στήριξης για όλους, προσέγγιση που προτιμά ο αντίπαλός της για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Η Τρας έχει δηλώσει ότι προτιμά τις μειώσεις φόρων αντί για «ελεημοσύνες».

Ο υποστηρικτής του Σουνάκ και πρώην υπουργό, Σίμον Χάρτ, δήλωσε στο Times Radio την Κυριακή ότι οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι λόγω του κόστους ζωής δεν πρόκειται να επιλυθούν με «απλώς μια εντυπωσιακή μείωση φόρων».

Η εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας, που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει τον βρετανικό πληθωρισμό σε υψηλά 40 ετών, αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης παρεμποδίζεται από την κούρσα για την αντικατάσταση του Τζόνσον που διαρκεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

«Εντυπωσιακοί» οι λογαριασμοί ρεύματος

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει επιλογές για ένα πακέτο στήριξης που θα πρέπει να εξετάσει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Η Τρας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παρατείνει τη μείωση κατά 5 πένες του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, ανέφερε η Telegraph.

«Η Λιζ θα εξετάσει επιλογές για να βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά δεν θα ήταν σωστό να ανακοινώσει τα σχέδιά της πριν καν εκλεγεί πρωθυπουργός ή πριν δει όλα τα δεδομένα», δήλωσε πηγή της εκστρατείας της Τρας.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον, αρθρογραφώντας στην κυριακάτικη Mail, παραδέχτηκε ότι οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι «εντυπωσιακοί».

«Τον επόμενο μήνα – όποιος και αν με διαδεχθεί – η κυβέρνηση θα ανακοινώσει άλλο ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής στήριξης», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή