
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναζυπυρώνονται οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας -λόγω των πληθωριστικών πιέσεων- η οποία θα περιορίσει τη ζήτηση για καύσιμα. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο προσφοράς συνεχίζονται κανονικά οι εξαγωγές ιρακινού αργού πετρελαίου, παρά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Βαγδάτη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για το μήνα Οκτώβριο σημείωσαν πτώση κατά 3,90 δολάρια ή 3,71% στα 101,19 δολάρια το βαρέλι , ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησαν στα στα 100,90 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 3,60 δολάρια ή 3,71% στα 93,41 δολάρια.
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ: Προβλέπει «πλεονάσματα» στην αγορά πετρελαίου
Οι παράγοντες που οδηγούν την πτώση
Ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά σε διψήφιο ποσοστό σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να καταφύγουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και να επιβαρύνει τη ζήτηση καυσίμων.
«Οι τιμές σημείωσαν πτώση μετά τα σχόλια της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας SOMO του Ιράκ ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας δεν επηρεάζονται από τις ταραχές», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο. Η Somo μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει με μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου την Ευρώπη, αν χρειαστεί.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού πιέστηκαν περαιτέρω από την ανακοίνωση της πετρελαιοπαρωγωγό ρωσική εταιρεία Gazprom Neft ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα Zhagrin στη Δυτική Σιβηρία σε περισσότερα από 110.000 βαρέλια ημερησίως.
Εν τω μεταξύ, η αγορά αναμένει τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+, στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία έθεσε την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές, θα μπορούσαν να συμπέσουν με την ενίσχυση της προσφοράς από το Ιράν, σε περίπτωση που αυτό συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.


Latest News

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Προσγειώνει τη Wall Street το Πεκίνο - Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο
Η αμερικανική αγορά κάνει πλέον αρκετά βήματα πίσω, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Πέφτουν οι αποδόσεις στα ευρωομόλογα - Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς
Η αβεβαιότητα στην αγορά ωθεί τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

«Γαλλικές» πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές
Στο επίκεντρο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα

Μικτά πρόσημα στην Ασία - «Σιβυλλική» η Κίνα
Μετά από τα τελευταία σχόλια τόσο του προέδρου όσο και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα δείχνει ότι είναι ανοιχτή σε εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά