Πρόσκαιρη αποδείχτηκε η μικρή ανάσχεση του πληθωρισμού στη Γερμανία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς το ράλι των ενεργειακών τιμών έφεραν και πάλι άνοδο του δείκτη για το μήνα Αύγουστο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο, όσο δηλαδή ήταν και τον περασμένο Μάιο, ισοψηφώντας τη χειρότερη επίδοση για τη χώρα από τον χειμώνα του 1973-74. Το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν μειωθεί ελαφρά, λόγω της υποχώρησης των ενεργειακών τιμών.

Διαβάστε επίσης: Το όραμα του Σολτς για την Ευρώπη 

Οι τιμές καταναλωτή εκτοξεύτηκαν στο 8,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ε.Ε., από το 8,5% τον Ιούλιο, που είναι ρεκόρ σχεδόν πενήντα ετών. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν στο 0,3%.

Αντιστοίχως οι τιμές των καυσίμων και της οικιακής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35,6% σε ετήσια βάση, παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο. Διαφορά είχαν οι τιμές των τροφίμων, καθώς οι ανατιμήσεις κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα η αύξηση να φτάσει το 16,6% από το 14,8% τον περασμένο μήνα.

Αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως η αύξηση αυτή ήρθε παρά τα μέτρα που δρομολόγησε η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, όπως με τη μείωση του φόρου στα καύσιμα και τα φτηνά εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό στην κυριότερη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. και μάλιστα πριν τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή