O πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι σπειροειδείς τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, προειδοποίησαν οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά 80% στις 3.549 στερλίνες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο, βυθίζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια και αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Η οικονομία «φλέγεται» από την ακρίβεια

«Σε ένα σενάριο όπου οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές στα τρέχοντα επίπεδα, θα περιμέναμε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αυξηθεί κατά πάνω από 80% τον Ιανουάριο (έναντι 19% που προβλέπεται στο βασικό μας σενάριο)», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

«(Αυτό) σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 22,4%, πολύ πάνω από την αρχική μας πρόβλεψη για 14,8%».

Την περασμένη εβδομάδα, οικονομολόγοι από τη Citi εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 18,6% τον Ιανουάριο, περισσότερο από εννέα φορές τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Ολοταχώς προς πληθωρισμό 18,6% – Ρεκόρ συρρίκνωσης 300 ετών για την οικονομία

Επίσης, η Goldman προβλέπει ότι η ύφεση της βρετανικής οικονομίας θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,6% το 2023 συνολικά.

Η BoE φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Goldman, προσθέτοντας ότι αντιμετώπισε ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις της για πρόσθετες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις επόμενες συναντήσεις πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή