Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών υποχώρησε η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η ενεργειακή κρίση εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη που καταρτίζει η Κομισιόν, η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 97,6 μονάδες από τις 99 του Ιουλίου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μια μέτρηση στις 98 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακό μπρα ντε φερ Ευρώπης – Ρωσίας: Σφίγγει τη θηλιά η Μόσχα – Οι άμυνες της ΕΕ

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω, καθώς οι ελλείψεις στον ενεργειακή εφοδιασμό θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή και οι αυξανόμενες τιμές περιορίζουν τη ζήτηση. Όπως τονίζεται, ενώ το καταναλωτικό κλίμα ανέκαμψε απροσδόκητα τον Αύγουστο από ένα ιστορικό χαμηλό, τα νοικοκυριά είναι πιο απαισιόδοξα για τις προοπτικές από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Ο αργός θάνατος της παγκόσμιας οικονομικής τάξης

Υφεση

Την ίδια ώρα, με τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα να μειώνεται για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η περιοχή βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η οποία τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταποίηση, που είναι και περισσότερο εκτεθειμένη στις πτώσεις των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή