Αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης μέχρι τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ βλέπουν οι αγορές χρήματος, όπως προκύπτει από την αγορά παραγώγων.

Αυτό συνεπάγεται αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκινώντας από την επικείμενη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θεωρείται από τις αγορές ότι θα φθάσει το 2,25% το επόμενο έτος, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Διαβάστε επίσης: Σνάμπελ-ΕΚΤ: Χρειάζεται δυναμική δράση κατά του πληθωρισμού για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας

Η αναθέωρηση δείχνει πώς οι επενδυτές είναι όλο και πιο πρόθυμοι να τιμολογήσουν πιο επιθετικές αυξήσεις στην έναρξη του κύκλου της ανόδου των ευρωεπιτοκίων. Μέχρι στιγμής μεμονωμένες φωνές, που αρχίζουν να πληθαίνουν, των φορέων χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ακολουθήσουν την επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη εγκαταλείψει το guidance αύξησης των επιτόκιων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και προχώρησε σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι εκτιμήσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, της Bank of America και της JPMorgan προβλέπουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων γίνεται μετά την ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος ανήλθε στο ιστορικά υψηλό 9,1% τον Αύγουστο, περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

«Ο αριθμός των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ που προτιμούν μια πιο επιθετική αντίδραση έχει αυξηθεί», σημειώνει ο οικονομολόγος της JPMorgan Γκρεγκ Φουτζέσι. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «θα τους ενθαρρύνει περαιτέρω. Αν και το σχετικό μέγεθος των διαφορετικών στρατοπέδων στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, υποψιαζόμαστε τώρα ότι θα ακολουθήσει αύξηση 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα»

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ έκανε λόγο για «δυναμική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο»  και πρόσθεσε ότι «αναμένονται περαιτέρω βήματα για τα επιτόκια». Επίσης, την Τετάρτη, ο Αυστριακός συνάδελφός του Ρομπερτ Χολτσμαν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδείξουμε οποιαδήποτε επιείκεια»

Ο οικονομολόγος της Goldman Sven Γιάρι Στεν τόνισε τα στοιχεία δραστηριότητας που «άντεξαν κάπως καλύτερα από το αναμενόμενο», λέγοντας ότι η ευρωζώνη μπορεί να βιώσει μια «ήπια ύφεση». Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιταχύνεται περαιτέρω, καθώς τα προσωρινά μέτρα στήριξης στη Γερμανία λήγουν και το υψηλό ενεργειακό κόστος συνεχίζει να περνάει στις τιμές λιανικής.

Τέτοιες προβλέψεις ωστόσο είναι διανθισμένες με αβεβαιότητα. «Η συζήτηση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά ο συνδυασμός των πρόσφατων δηλώσεων με την άνοδο του πληθωρισμού, σημαίνει ότι μια επιθετική κίνηση σε σχέση με τον Ιούλιο έχει γίνει πλέον οριακά πιο πιθανή»,σημειώνουν  οι οικονομολόγοι της Bank of America στην έκθεσή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή