Αύξηση επιτοκίων πάνω από το 4%  τους επόμενους μήνες βλέπει η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ και μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, η οποία καθορίζει τα επιτόκια.

«Κατά την άποψη μου είναι απαραίτητο να ανεβάσουμε τα επιτόκια πάνω από το 4% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να το διατηρήσουμε εκεί», ανέφερε σε ομιλία της στο Ντέιτον και πρόσθεσε ότι δεν αναμένει η Fed να μειώσει τον στόχο για τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης: FED: Επιμένει αντιπληθωριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει βρει και τη λύση

Τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα «για κάποιο χρονικό διάστημα», χρησιμοποίησε δηλαδή την φράση που έχει επαναλάβει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Επιπλέον ανέφερε ότι τα πραγματικά επιτόκια, η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της Fed και του πληθωρισμού, θα πρέπει «να κινηθούν σε θετικό έδαφος»

Η Fed έχει αυξήσει φέτος τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά 225 μονάδες βάσης συνολικά. Οι αγορές προεξοφλούν μια τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και αναμένουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν από το φθινόπωρο του 2023. Επιπλέον σήμερα ποντάρουν 1 προς 3 πιθανότητες τα επιτόκια να ανέλθουν πάνω από το 4% το επόμενο έτος.

Η πορεία της οικονομίας

Όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας η Μέστερ αναμένει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία κατά την άποψή της κινείται «πολύ κάτω από το 2%», ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται και οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ευμετάβλητες. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5%-6% φέτος και θα πλησιάσει το στόχο της Fed τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, δεν υποστηρίζει την άποψη ότι η Fed θα πρέπει απαραίτητα να συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός  να φτάσει στο 2%, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. « Θα ήταν λάθος να κηρύξουμε τη νίκη επί του θηρίου του πληθωρισμού πολύ σύντομα. Κάτι τέτοιο θα μας έφερνε πίσω στον κόσμο της νομισματικής πολιτικής του “stop-and-go” της δεκαετίας του 1970, η οποία κόστισε πολύ ακριβά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή