Εκστρατεία για να παροτρύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια ξεκινά η κυβέρνηση της Ελβετίας, καθώς τον προσεχή χειμώνα ελλοχεύουν ελλείψεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε δελτίο.

Περισσότεροι από 40 φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν στην καμπάνια υπό το σύνθημα «Η ενέργεια είναι σπάνια. Ας μην τη σπαταλήσουμε», σύμφωνα με την κυβέρνηση. «Ο στόχος είναι να συμμετάσχουν εθελοντικά όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι – και να βοηθήσουν να μην περιέλθει η Ελβετία εξαρχής σε κατάσταση έλλειψης (ενέργειας)», ανέφερε.

Ως τον Απρίλιο

Η εκστρατεία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο και περιλαμβάνει συμβουλές για το πώς να μειωθεί η ζήτηση, για παράδειγμα χαμηλώνοντας τους θερμοστάτες, χρησιμοποιώντας λιγότερο ζεστό νερό και σβήνοντας τις συσκευές και τον φωτισμό όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από όλο και πιο αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων και των δελτίων κατανάλωσης, εάν η εξοικονόμηση αποτύχει να αποτρέψει τις ελλείψεις.

Ένα σχέδιο διατάγματος που βρίσκεται υπό συζήτηση προβλέπει απαγόρευση χρήσης φυσικού αερίου για να θερμανθούν κενά κτήρια, πισίνες, σπα ή σάουνες. Το φυσικό αέριο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα σε τζάκια ή θερμαινόμενες σκηνές.

Τα δωμάτια που θερμαίνονται με φυσικό αέριο δεν μπορούν να θερμαίνονται περισσότερο από 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι θερμοσίφωνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους 60 βαθμούς.

Ποιοι εξαιρούνται

Τα νοικοκυριά και δομές όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, φορείς όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και οι υπηρεσίες αποκομιδής σκουπιδιών, δεν θα υπαχθούν σε καθεστώς δελτίου κατανάλωσης, σύμφωνα με την πρόταση που έστειλε η κυβέρνηση για διαβουλεύσεις διάρκειας τριών εβδομάδων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία έθεσε εθελοντικό στόχο εξοικονόμησης φυσικού αερίου 15% για τον χειμώνα. Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που η κρίση οδηγήσει σε ελλείψεις ενέργειας.

Η Ελβετία προμηθεύεται το φυσικό αέριο μέσω κόμβων εμπορίας σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα έχει σχετικά χαμηλή ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο παραδοσιακά καλύπτει περίπου το 15% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Περίπου το 42% του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των νοικοκυριών και το υπόλοιπο στη βιομηχανία και στους τομείς των υπηρεσιών και των μεταφορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια