Πάνω που άρχισαν να παίρνουν μια ανάσα από τα lockdown της πανδημίας οι παμπ στη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πτώχευσης εξαιτίας των δυσθεώρητων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Αυτό τονίζουν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών του εμβληματικού βρετανικού κλάδου ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει με μέτρα στήριξης.  Οι βρετανικές παμπ ενδέχεται να αναγκαστούν να κλείσουν λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, δήλωσαν κορυφαία στελέχη του κλάδου την Τρίτη, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αρνούνται να κάνουν συμβόλαια με μικρές επιχειρήσεις οι προμηθευτές ενέργειας

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης μιας εκ των έξι μεγαλύτερων ονομάτων παμπ της Βρετανίας, ο William Lees Jones, πολλοί ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας μέχρι και κατά 300%, ενώ ορισμένοι πάροχοι αρνούνται να τους δώσουν προσφορές για ανανέωση τιμολογίων.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Οριζόντια μείωση του ΦΠΑ κατά 5% εξετάζει η Λιζ Τρας 

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών για εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία θα εκτιναχθεί κατά 80% σε 3.549 λίρες κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο, αλλά για τις επιχειρήσεις δεν προβλέπεται ανώτατο όριο.

Λουκέτο

Σε επιστολή του προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της British Beer and Pub Association ζήτησαν παύση των εισφορών, καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας για τις μικρές επιχειρήσεις και πρόσθετη επιχορήγηση για τις παμπ.

«Χωρίς ταχεία και ουσιαστική παρέμβαση από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε έναν τεράστιο αριθμό παμπ να κλείνει οριστικά τις πόρτες του, αφήνοντας άτομα χωρίς δουλειά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής και κοινότητες θα χάσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα τους», επισημαίνουν, προειδοποιώντας ότι το πλήγμα για τον κλάδο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που δέχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των παμπ στην Αγγλία και την Ουαλία έπεσε κάτω από τις 40.000 για πρώτη φορά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, έχοντας μειωθεί συνολικά κατά περισσότερο από 7.000 σε μια δεκαετία.

Στα… ύψη το “fish and chips”

Ανεξάρτητα εστιατόρια και φαγητά σε πακέτο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούν το περίφημο βρετανικό street food “fish and chips” έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε αναγκαστικές αυξήσεις στην τιμή της τηγανητής λιχουδιάς, λόγω των αυξημένων δασμών στην εισαγωγή λευκών ψαριών από τη Ρωσία και της μείωσης της προσφοράς φυτικού ελαίου από την Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, περισσότερα από 750 brands του κλάδου υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς και οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθιστούν πλέον τη φιλοξενία «μη βιώσιμη».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Αν χάσουμε αυτά τα τοπικά μας αγαπημένα (εδέσματα), κινδυνεύουμε να χάσουμε μέρος αυτού που μας κάνει Βρετανούς», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή