Το 2021, η ΕΕ παρήγαγε πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού, ποσότητα αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Το καυτό καλοκαίρι και ο τουρισμός εκτόξευσαν τις πωλήσεις παγωτών

Την ίδια περίοδο, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξήγαγαν 254 εκατομμύρια κιλά παγωτού σε χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 850 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 71 εκατ. κιλά, συνολικής αξίας 192 εκατ. ευρώ. Ενώ η ποσότητα των εισαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ μειώθηκε (-11%) σε σύγκριση με το 2020, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9%.

Διαβάστε επίσης – Το χρηματιστήριο του παγωτού – Με τι κριτήριο διαμορφώνονται οι τιμές

Η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού της ΕΕ

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού το 2021, παράγοντας 614 εκατομμύρια λίτρα παγωτού. Ακολούθησαν η Γαλλία (459 εκατ. λίτρα, βάσει παραγωγής για ίδιο λογαριασμό) και η Ιταλία (381 εκατ. λίτρα).

Διαβάστε επίσης – Παγωτό: Η πιο νόστιμη ιστορία του

Εκτός από τον μεγαλύτερο παραγωγό παγωτού το 2021, η Γερμανία παρήγαγε κατά μέσο όρο το φθηνότερο παγωτό με 1,4 ευρώ το λίτρο. Η Γαλλία ανέφερε μέση τιμή 2,0 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ενώ η Ιταλία ανέφερε μέση τιμή 2,1 ευρώ ανά λίτρο παγωτού.

Κορυφαίος εξαγωγέας παγωτού: Γαλλία

Η Γαλλία εξήγαγε 57 εκατομμύρια κιλά παγωτού το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 22% των εξαγωγών παγωτού εκτός ΕΕ. Αυτό την έκανε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγωτού από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μπροστά από την Ολλανδία (η οποία εξήγαγε 38 εκατομμύρια κιλά παγωτού, ή το 15% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ), την Ιταλία (33 εκατομμύρια κιλά, ή 13%) , Γερμανία (24 εκατομμύρια κιλά, ή 10%) και Βέλγιο (23 εκατομμύρια κιλά, ή 9%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus