Αυξάνουν οι φωνές που ζητούν μια ακόμα πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι 30 από τους 61 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. την επόμενη Πέμπτη, ενώ 27 προβλέπουν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Μόνο τέσσερις εκτιμούν μια ακόμα πιο ήπια αύξηση κατά 25 μ.β..

Διαβάστε επίσης – Επιτόκια: Το νέο ενεργειακό ράλι στέλνει σήμα για δυναμικότερη αντίδραση από ΕΚΤ και BoE

Μεταξύ των παραγόντων της αγοράς αναλυτών της ευρωζώνης, υπήρχε πλειοψηφία 18 από τους 26 για μια κίνηση 75 μονάδων βάση. Πράγματι, οι χρηματοπιστωτικές αγορές τώρα τιμολογούν μια jumbo- κίνηση και τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από οικονομολόγους άλλαξαν την άποψή τους σε 75 μ.β..

Διαβάστε επίσης – Κεντρικές τράπεζες: Δύσκολοι καιροί για την οικονομία μπροστά μας

Η ΕΚΤ άργησε να μπει στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, παρά τον εκρηκτικό πληθωρισμό, επιμένοντας μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα χρειαστεί αλλαγή στα επιτόκια εντός του έτους. Ωστόσο τον Ιούλιο, υπό την πίεση της αγοράς και με τον πληθωρισμό να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εξέπληξε τις αγορές πραγματοποιώντας την αύξηση επιτοκίων σε πάνω από μια δεκαετία. Και μάλιστα κατά 50 μ.β. Η καθυστερημένη αυτή αντίδραση, σε σχέση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες και κυρίως τη Fed έχει ασκήσει αυξανόμενη πίεση στο ευρώ, το οποίο πλέον διαπραγματεύεται κάτω από την απόλυτη ισοτιμία προς το αμερικανικό δολάριο.

Διαβάστε επίσης: Σνάμπελ-ΕΚΤ: Χρειάζεται δυναμική δράση κατά του πληθωρισμού για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας

Οι εκτιμήσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, της Bank of America και της JPMorgan προβλέπουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων γίνεται μετά την ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο οποίος ανήλθε στο ιστορικά υψηλό 9,1% τον Αύγουστο, περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

«Ο αριθμός των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ που προτιμούν μια πιο επιθετική αντίδραση έχει αυξηθεί», σημειώνει ο οικονομολόγος της JPMorgan Γκρεγκ Φουτζέσι. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «θα τους ενθαρρύνει περαιτέρω. Αν και το σχετικό μέγεθος των διαφορετικών στρατοπέδων στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, υποψιαζόμαστε τώρα ότι θα ακολουθήσει αύξηση 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα»

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοαχίμ Νάγκελ έκανε λόγο για «δυναμική αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο»  και πρόσθεσε ότι «αναμένονται περαιτέρω βήματα για τα επιτόκια». Επίσης, την Τετάρτη, ο Αυστριακός συνάδελφός του Ρομπερτ Χολτσμαν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδείξουμε οποιαδήποτε επιείκεια»

Ο οικονομολόγος της Goldman Sven Γιάρι Στεν τόνισε τα στοιχεία δραστηριότητας που «άντεξαν κάπως καλύτερα από το αναμενόμενο», λέγοντας ότι η ευρωζώνη μπορεί να βιώσει μια «ήπια ύφεση». Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιταχύνεται περαιτέρω, καθώς τα προσωρινά μέτρα στήριξης στη Γερμανία λήγουν και το υψηλό ενεργειακό κόστος συνεχίζει να περνάει στις τιμές λιανικής.

Τέτοιες προβλέψεις ωστόσο είναι διανθισμένες με αβεβαιότητα. «Η συζήτηση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά ο συνδυασμός των πρόσφατων δηλώσεων με την άνοδο του πληθωρισμού, σημαίνει ότι μια επιθετική κίνηση σε σχέση με τον Ιούλιο έχει γίνει πλέον οριακά πιο πιθανή»,σημειώνουν  οι οικονομολόγοι της Bank of America στην έκθεσή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής