Η πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση ενόψει του «κύματος» αύξησης των επιτοκίων, στο οποίο έδειχνε να έχει «ανέβει» σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, εκδηλώθηκε χθες από τον Γιάννη Στουρνάρα. Σε διεθνές μάλιστα ακροατήριο και με αναλυτική αναφορά στα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης στο θέμα των επιτοκίων, ενόψει της συνεδρίασης της 8ης Σεπτεμβρίου.

Στην ανάλυσή του ανέφερε το εξής απλό, αλλά κρίσιμο για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία στην παρούσα φάση: Πρέπει να μειωθεί ο πληθωρισμός, χωρίς ωστόσο να προκληθεί απότομη πτώση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, είπε. Χωρίς δηλαδή να περάσουμε σε στασιμοπληθωρισμό, τον κίνδυνο του οποίου υπενθυμίζει ο ίδιος σταθερά τους πολλούς τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Κεντρικές τράπεζες: Δύσκολοι καιροί για την οικονομία μπροστά μας

Να προλάβουμε τα χειρότερα

Η παρέμβαση του κ. Στουρνάρα επιχειρεί να προλάβει μην τυχόν και προσπαθώντας να λύσουμε ένα πρόβλημα, δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο. Κι αυτός ο κίνδυνος είναι ορατός με την ταχύτητα που μεταβάλλονται τα δεδομένα.

Το σκεπτικό του βασίζεται στην παραδοχή ότι ο πληθωρισμός δεν προκλήθηκε όπως παραδοσιακά συμβαίνει από την αύξηση της ζήτησης, δηλαδή από την ενίσχυση της κατανάλωσης λόγω της αύξησης των εισοδημάτων. Αλλά προέρχεται από προβλήματα στην προσφορά. Στην εφοδιαστική αλυσίδα δηλαδή, που προκλήθηκε ως μεταπανδημική συνέπεια και κατά κύριο λόγο εξαιτίας των προβλημάτων στην τροφοδοσία των ευρωπαϊκών οικονομιών με ενέργεια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου αναρωτιέται κανείς, και ο Γιάννης Στουρνάρας εμμέσως, σε τι θα βοηθήσει μια θεαματική αύξηση του κόστους του χρήματος. Σε τι θα βοηθήσει ένα σοκ μείωσης της ρευστότητας στην αγορά όταν το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο η έλλειψη προϊόντων. Κατά κύριο λόγο δε, η έλλειψη πρώτων υλών. Λιγότερα προϊόντα, ελλείψεις στην αγορά και ακριβότερες τιμές.

Αυτό το πληθωριστικό σπιράλ που έχει δημιουργηθεί σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα θεωρεί ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης ότι πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα αποκατασταθεί, ώστε όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Και μόνο από το χρονικό σημείο που βγήκε να μιλήσει, ένα από τα πιο παλιά πλέον στελέχη της ΕΚΤ, δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών, ενόψει της συνεδρίασης της 8ης Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

Τα ευρωπαϊκά «γεράκια» ονειρεύονται αποφάσεις τύπου Αμερικής, τη στιγμή που τα προβλήματά μας είναι διαφορετικά από αυτά των ΗΠΑ. Εκεί το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι ξεκάθαρα θέμα ζήτησης, καθώς τα προβλήματα σε σημαντικά κομμάτια της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αποκατασταθεί. Το «φάρμακο Πάουελ» στην περίπτωση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, είναι πιθανότερο να είναι το σωστό. Στην ευρωπαϊκή του εκδοχή, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Το αντίθετο μάλιστα.

Εκ των πραγμάτων οπότε η παρέμβαση Στουρνάρα είναι η σωστή. Εκεί που τα… χαλάμε μαζί του είναι στην πρόβλεψή του για το τέλος της περιπέτειας του πληθωρισμού, την οποία μάλιστα επιφύλαξε μετά από μια ομιλία 1.900 και πλέον λέξεων. «Αισιοδοξώ ότι το τέρας του πληθωρισμού θα έχει ηττηθεί έως το τέλος του 2024» προέβλεψε στην τελευταία του φράση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Φανταστείτε να μην αισιοδοξούσε κιόλας…

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα» 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion