Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να επαναλειτουργήσει αύριο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου,  ο αγωγός Nord Stream 1, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του διαχειριστή του συστήματος.

Ο αγωγός φυσικού αερίου έκλεισε στις 31 Αυγούστου το πρωί, με τη Μόσχα να επικαλείται εργασίες συντήρησης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ροές αναμένεται να επιστρέψουν στο 20% της χωρητικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί, αν και η Γερμανία έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα βασιστεί καθόλου στις προμήθειες μέσω του Nord Stream αυτό το χειμώνα.

Διαβάστε επίσης – G7: Στο τραπέζι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Gazprom έχει ενημερώσει ότι η τουρμπίνα στο σημείο εισόδου του αγωγού θα πρέπει να υποβάλλεται σε συντήρηση κάθε 42 ημέρες, οπότε και θα κλείνει ο αγωγός. Η επόμενη προγραμματισμένη διακοπή είναι στα μέσα Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Εντείνεται η διαμάχη ΕΕ- Ρωσίας – Ανησυχία ενόψει του χειμώνα

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη εκτιμά ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream καθ′ όλη τη διάρκεια του χειμώνα αφενός για να καθορίζει τις τιμές της ενέργειας και αφετέρου για να ασκεί πιέσεις για χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ.

Η Μόσχα είχε μειώσει την προμήθεια μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, επικαλούμενη θέματα συντήρησης και τις κυρώσεις που λέει ότι εμποδίζουν την επιστροφή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια