Εγγυήσεις ρευστότητας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν να χορηγήσουν η Φινλανδία και η Σουηδία σε ενεργειακές εταιρείες των χωρών τους, καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει μετά και την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Η Φινλανδία σκοπεύει να προσφέρει 10 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η Σουηδία σχεδιάζει να χορηγήσει 250 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 23,2 δισεκατομμύρια ευρώ) σε εγγυήσεις ρευστότητας.

«Τελευταία άμυνα» απέναντι στην πτώχευση

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι μια τελευταία επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες που διαφορετικά θα απειλούνταν με πτώχευση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εγγυήσεις έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την κατάρρευση εταιρειών ενέργειας, προκαλώντας μια κρίση η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλους τομείς της οικονομίας.

Μέτρα σε επίπεδο ΕΕ

Παράλληλα, η Φινλανδή πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σταθεροποίηση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι οι εγγυήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Χωρίς τις κυβερνητικές εγγυήσεις, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε «τεχνική πτώχευση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή