Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, περνώντας όμως από “σαράντα κύματα” στην προσπάθεια τους να σταματήσουν το πτωτικό σερί που έχουν τροφοδοτήσει οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των λιανεμπόρων να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,18% στις 7.300 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,87% στις 12.871 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,19% στις 6.104 μονάδες.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική αλυσίδα αρτοποιείων Greggs πρόσθεσε 7,8%, ενώ και η Delivery Hero κέρδισε 7,5% αφού η Morgan Stanley αναβάθμισε τη μετοχή σε «overweight» από «equal-weight». Στον αντίποδα, η Uniper υποχώρησε 4,7% καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας, έναν σημαντικό εισαγωγέα φυσικού αερίου, μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία.

Ποια στρατηγική προτρέπουν οι αναλυτές

Μπορεί να υπήρξαν κάποιες προσπάθειες ανάκαμψης σήμερα στις ευρωαγορές, εντούτοις οι επενδυτές αναλογίζονταν μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία να κυριαρχεί.

Οι απότομες καθοδικές κινήσεις των τελευταίων ημερών ήρθαν μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα σταματήσουν επ’ αόριστον, επικαλούμενη πρόσθετες απαιτήσεις επισκευής. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσουν έως ότου η Siemens Energy επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Vitaly Markelov.

Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, οι αναλυτές της στρατηγικής προτρέπουν τους επενδυτές να διαθέσουν περισσότερα από τα χαρτοφυλάκια τους σε μετρητά σε αυτές τις ασταθείς περιόδους, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων σημαίνουν πλέον υψηλότερες αποδόσεις. «Τα μετρητά ήταν ο βασιλιάς» τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε η Bank of America, καθώς οι περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων – όπως μετοχές, ομόλογα και ακόμη και εμπορεύματα – παρουσίασαν απώλειες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,67% έως την… αναστολή

Συνεδρίαση έως τις 14:30 περίπου ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος, οι συναλλαγές σταμάτησαν και δεν επανήλθαν έως το τυπικό τέλος.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 834,91 μονάδες, με άνοδο 0,67%, ενώ ο τζίρος ήταν φυσικά μόλις στα 27 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές