Τεχνικό σύμβουλο για σιδηροδρομικά έργα άνω των 600 εκατ. ευρώ αναζητά η ΕΡΓΟΣΕ. Η σύμβαση, αξίας 38,31 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης προαίρεσης για μελλοντικά σχεδιαζόμενα έργα, αφορά στην πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας στην ταχύτερη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της αναβάθμισης του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, καθώς και στην ωρίμανση και υλοποίηση νέων έργων.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, προκηρύχθηκε ακόμα η κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι Αττικής, προϋπολογισμού 5,88 εκατ. ευρώ, έργο που εντάσσεται και στο αντικείμενο του εν λόγω τεχνικού συμβούλου.

Διαβάστε επίσης – Αναδιάρθρωση ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ – Οι αρμοδιότητες των δύο οργανισμών

Ο διαγωνισμός

Ειδικότερα, σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, που ανέβηκε εχθές στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος θα διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, προκειμένου να υποστηρίξει την ΕΡΓΟΣΕ σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης έργων, παροχή εξειδικευμένων τεχνικών λύσεων, όπου απαιτείται, υποστήριξη σε κάθε δραστηριότητα (τεχνικές προτάσεις, κατασκευή, θέση σε λειτουργία) για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της σύμβασης.

Διαβάστε επίσης: ΕΡΓΟΣΕ: Ξεκίνησε η ανοικτή διαδικασία επιλογής 6+1 Τεχνικών Συμβούλων

Σημειώνεται ότι πρόκειται για έργα που ήδη υλοποιούνται, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Connecting Europe Facility(CEF), έργα που επίσης είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και σε μια δέσμη νέων έργων, των οποίων ο φορέας χρηματοδότησης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Η σύμβαση δεν περιλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη της νέας γενιάς έργων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που προχωρούν με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Μεταξύ των νέων έργων περιλαμβάνονται πέρα από τη νέα στάση στο Κρυονέρι, η προμήθεια και εγκατάσταση GSM-R στα τμήματα Τιθορέα – Δομοκός, Κιάτο – Πάτρα και Θεσσαλονίκη – Ειδομένη.

Τα μελλοντικά έργα

Στα μελλοντικά σχεδιαζόμενα έργα, που αποτελούν αντικείμενο της προαίρεσης της εν λόγω σύμβασης, περιλαμβάνονται η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Μουριές, η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση στο Μουριές – Προμαχώνας, η αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ – Οινόη του βασικού άξονα (χωρίς τη σύνδεση με ΣΚΑ), καθώς και ενδεικτικά η Γ’ Φάση του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών, η ολοκλήρωση του δικτύου πρόσβασης στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αιγίου και τοπικές βελτιωτικές παρεμβάσεις. Βεβαίως, κατά την εκτέλεση της σύμβασης, η οποία θα έχει διάρκεια 72 μηνών, ο μελλοντικός σχεδιασμός δύναται να αλλάξει.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής. Η επιλογή του Αναδόχου, θα γίνει σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 264 του ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 13η Οκτωβρίου 2022.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την κατασκευή στάσης στο Κρυονέρι Αττικής

Παράλληλα, προχωρά το πλάνο των μειοδοτικών διαγωνισμών της ΕΡΓΟΣΕ, που περιλαμβάνει τη δημοπράτηση επιπλέον έργων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Εχθές, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον διαγωνισμό με αντικείμενο την κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι Αττικής, προϋπολογισμού 5,88 εκατ. ευρώ.

Το έργο, που είναι εγγεγραμμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφορά στην κατασκευή στάσης μεταξύ των Σ.Σ. Δεκελείας και Αγίου Στεφάνου, στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας που ενώνει την Πάτρα με τη Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη. Προβλέπονται χώροι για την εξυπηρέτηση των επιβατών (Εκδοτήρια Εισιτηρίων, WC Επιβατών, WC Υπαλλήλων, Αποθηκευτικός χώρος) και μηχανολογικοί χώροι για την υποστήριξη της Στάσης και των Σιδηροδρομικών Συστημάτων. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 10η Οκτωβρίου 2022.

Με αφορμή την έναρξη των δύο διαγωνισμών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστος Βίνης σημείωσε σχετικά: «Η ΕΡΓΟΣΕ εφαρμόζει τον στρατηγικό της σχεδιασμό, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει. Κάθε ορόσημο στη διαδικασία δημοπράτησης και ανάθεσης κομβικών έργων και τεχνικών υπηρεσιών, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των υποδομών που αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας. Παράλληλα, η ΕΡΓΟΣΕ πλαισιώνει το έμπειρο προσωπικό της με τεχνικούς συμβούλους, όχι μόνο για τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, αλλά για όλες τις υποδομές που θα αλλάξουν τον χάρτη των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές