Το κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση στις χρεοκοπίες των εταιρειών, αλλά και περιορισμό της ρευστότητας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ο εποπτικός φορέας των τραπεζών έγραψε στους δανειστές τον περασμένο μήνα, λέγοντάς τους να αναλύσουν τον αντίκτυπο μιας πιθανής διακοπής του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις τους. Οι απαντήσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν συζητήσεις.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απώλειες καθώς η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται, με τα σχέδια πολλών δανειστών να επιστρέψουν μερίσματα στους επενδυτές μετά από πολλά αδύνατα, να τίθενται πλέον εν αμφιβόλω.

Διαβάστε επίσης – Η ώρα της κρίσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σενάρια

Οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν τις τράπεζες να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή αποθεματικά για αθετήσεις δανείων, εντοπίζοντας τους πιο εκτεθειμένους πελάτες τους, καθώς και τις επιπτώσεις σε εταιρείες που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να δείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν stress τεστ και ότι επικαιροποιούν τις οικονομικές τους εκτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Πώς απειλεί να βαθύνει τη φτώχεια στην Ευρώπη 

Άλλοι τομείς ανησυχίας είναι τα ενεργειακά παράγωγα που διαπραγματεύονται και η μεγάλη έκθεση σε traders ενέργειας, αν και μόνο ένας μικρότερος αριθμός τραπεζών δραστηριοποιείται σε αυτούς τους τομείς, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η επιστολή προς τις τράπεζες ζήτησε επίσης από τα ιδρύματα να διευκρινίσουν, το πώς η ανάλυση αυτή θα ενσωματωθεί στη συνολική στρατηγική τους και ποιες θα είναι οι πρωτογενείς και δευτερογενείς επιπτώσεις από μια διακοπή του φυσικού αερίου.

Ο Andrea Enria, ο οποίος προεδρεύει του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι έχει ζητήσει από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα μελλοντικά επίπεδα κεφαλαίου τους «για να περιλαμβάνουν αρκετά συντηρητικά και ενημερωμένα δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια». Σήμανε ότι δεν θα υπάρξουν γενικοί περιορισμοί στις πληρωμές, όπως είχε υπάρξει κατά την περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας στην πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή