Με το βλέμμα στραμμένο σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη βρίσκονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, θα εξαρτηθούν σε αξιοσημείωτο βαθμό οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους.

Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο αναμένεται να αποφασίσει μία νέα αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου.

Το ύψος της δεν αποκλείεται να φτάσει τις 75 μονάδες βάσης, που θα αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπροσαρμογή μετά την εισαγωγή του ευρώ.

Πρόκειται για μία ενίσχυση του κόστους χρήματος την οποία προεξοφλούν ήδη οι αγορές, οι οποίες διαβλέπουν πλέον πως το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάνει το 2% έως και το Φεβρουάριο του 2023 από 0% σήμερα.

Η επίδραση στα έσοδα

Η αναμενόμενη αυριανή αύξηση θα επιδράσει θετικά στα καθαρά έσοδα των τραπεζών. Από τις εσωτερικές ασκήσεις που έχουν διενεργήσει, υπολογίζεται ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ενισχυθούν σε ετησιοποιημένη βάση κατά 700 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό διότι η πλειονότητα των χορηγήσεων αφορά προγράμματα κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ στο παθητικό, κατά βάση καταθέσεις, οι τράπεζες είναι αυτές που θα καθορίσουν το νέο αυξημένο κόστος.

Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι από ένα σημείο και μετά το όφελος από κάθε αύξηση των επιτοκίων μειώνεται σημαντικά και ταυτόχρονα αυξάνεται ο κίνδυνος για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλειών.

Υπενθυμίζουν δε τη λάθος, όπως αποδείχθηκε, προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ευρω-επιτοκίων τον Ιούλιο του 2011, που έπληξε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, οδηγώντας την Φρανκφούρτη σε άμεση αναδίπλωση και στο μηδενισμό τους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και πως εκείνη η λάθος απόφαση της ΕΚΤ επιδείνωσε το πρόβλημα.

Οι ενδείξεις για τα κόκκινα δάνεια

Πάντως μέχρι στιγμής οι ενδείξεις από το μέτωπο των κόκκινων δανείων είναι ενθαρρυντικές παρά την άνοδο του πληθωρισμού, καθώς οι αρρυθμίες είναι ελεγχόμενες.

Ωστόσο οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν να δημιουργηθούν δυσκολίες αποπληρωμής σε αξιοσημείωτο αριθμό δανείων, εάν οι αυξήσεις στα επιτόκια ξεφύγουν και οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Το ζήτημα είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι Βρυξέλλες δείχνουν σε αυτή τη φάση αποφασισμένες να υιοθετήσουν πανευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ακρίβεια.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και μόνιμες φοροελαφρύνσεις, εφόσον δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία.

Κι αυτό διότι θα προκύψει επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους στο κατά τα φαινόμενα δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Το όφελος σε αυτήν την περίπτωση θα είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, θα διευκολυνθούν οι δανειολήπτες για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους και από την άλλη οι αρνητικές επιπτώσεις στο επενδυτικό κλίμα θα περιοριστούν, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές ενίσχυσης των νέων χρηματοδοτήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις