Η επιτάχυνση της μείωσης του ισολογισμού της Fed ενισχύει την ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία αλλά και στις αγορές των μετοχών και των ομολόγων.

Η επιθετική ποσοτική σύσφιγξη της Fed

Αφού διπλασίασε τον ισολογισμό της στα 9 τρισ. δολάρια μετά την πανδημία, η Fed άρχισε να πουλάει μέρος των κρατικών ομολόγων και των ενυπόθηκων τίτλων που κατέχει τον Ιούνιο με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων. Πρόσφατα όμως ανακοίνωσε ότι αυτόν τον μήνα θα αυξήσει τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιγξης στα 95 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Πάουελ: Δεν θα σταματήσουμε αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό

Πρόκειται για μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο και είναι δύσκολο προς το παρόν να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της στις τιμές των περουσιακών στοιχείων, καθώς η Fed παύει να είναι ο συνεπής αγοραστής ομολόγων, ο οποίος δεν εξετάζει τις τιμές για να τοποθετηθεί.

Cash is king

Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές και επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, καθώς φοβούνται ότι η επιθετική σύσφιγξη σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και του δολαρίου θα επιβαρύνει τις αγορές και θα πλήξει την ανάπτυξη.

«Η οικονομία διολισθαίνει ήδη προς την ύφεση και η επιτάχυνση του ρυθμού της ποσοτικής σύσφιγξης της Fed  θα επιταχύνει την πτώση των τιμών των μετοχών και θα οδηγήσει σε αύξηση τις αποδόσεις των ομολόγων», δήλωσε στο Reuters ο  επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς μετοχών της Federated Hermes, Φιλ Ορλάντο,ο οποίος πρόσφατα αύξηση του ποσοστού που κατέχουν τα μετρητά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο υψηλό 20ετίας.

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed έχει επιβαρύνει τις μετοχές και τα ομόλογα το 2022. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 14,6%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία κινείται αντίστροφα προς τις τιμές, διαμορφώθηκε πρόσφατα στο 3,30%, μετά από άνοδο 182 μονάδων βάσης φέτος.

Αν και τα πρόσφατα στοιχεία έχουν δείξει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος.

Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν για το πώς αυτό θα επηρεάσει την οικονομία. Ο Ορλάντο, της Federated Hermes, δήλωσε ότι κάθε 1 τρισ. δολάρια μείωσης του ισολογισμού της Fed  ισοδυναμεί με επιπλέον 25 μονάδες βάσης  σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων. Ο Ιαν Λίγκε, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην BMO Capital Markets, εκτιμά ότι θα μπορούσε να προσθέσει έως και 75 μονάδες βάσης μόνο μέχρι το τέλος του 2023.

Από την άλλη πλευρά, ο Σόλομον Ταντές, επικεφαλής της North American Quant Strategies στη Societe Generale, πιστεύει ότι η Fed θα μειώσει τον ισολογισμό κατά 3,9 τρισ. δολάρια από τον ισολογισμό της, που ισοδυναμεί με περίπου 450 μονάδες βάσης σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων. Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης, ενώ αναμένεται άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Θα μπορούσε να είναι η αύξηση της QT που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πτώση των αγορών», έγραψε ο Ταντές, ο οποίος πιστεύει ότι ο S&P θα μπορούσε να πέσει σε ένα εύρος 2900-3200 μονάδων

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ο ρυθμός και η διάρκεια των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανό να υπερισχύσουν της ποσοτικής σύσφιξης ως κινητήριοι μοχλοί της αγοράς, δήλωσε ο Ντέηβιντ Μπιάνκο, επικεφαλής επενδύσεων στην Αμερική, στον όμιλο DWS. «Δεν απορρίπτουμε τους κινδύνους της QT, αλλά ωχριούν μπροστά στους κινδύνους του πού η Fed αυξάνει το επιτόκιο μίας ημέρας και πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει εκεί», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]