Σκάει μεγάλη είδηση, μαθαίνει η στήλη, κι έχει και άρωμα… Αραβίας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το deal για την απόκτηση από εταιρεία αραβικών συμφερόντων, έκτασης 108 στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατυγιάλι, ένα ακίνητο που άνηκε στην ΕΤΑΔ και είχε πουληθεί στην εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε.

Στη ΔΕΘ, που βρίσκεται η στήλη, μια ΔΕΘ που έχει επίτιμο προσκεκλημένο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ανέφεραν αρμόδιοι φορείς με σχέσεις και με τα… πετροδολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τζεντιλόνι: Η ενεργειακή κρίση θα φέρει ύφεση

Συγκεκριμένα, το κρατικό fund από το Αμπου Ντάμπι, Mubadala Investment, σε συνεργασία με μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και μια ακόμη που δραστηριοποιείται στον τομέα των γιοτ, βάζουν μπροστά μια μεγάλη επένδυση. Θέλουν να καταστήσουν το Πλατυγιάλι προορισμό τουριστών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, καθώς θα κατασκευαστούν υπερπολυτελείς κατοικίες και πεντάστερο ξενοδοχείο, αλλά και μια μαρίνα από τις μεγαλύτερες του κόσμου που θα μπορεί να φιλοξενεί Mega Yachts.

Το deal, λοιπόν, ολοκληρώθηκε και μένουν οι λεπτομέρειες, όμως, η συμμετοχή των Αράβων (που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή) ίσως να είναι εγγύηση ότι το έργο θα προχωρήσει.

Το τι θα γίνει με τη ΝΑΒΙΠΕ και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι είναι άγνωστο. Κάποιοι δεν θα έλεγαν όχι στην αξιοποίησή του ως σταθμός αποθήκευσης LNG, ειδικά τώρα που η Ευρώπη βιώνει πρωτοφανή κρίση.

Διαβάστε επίσης: Γκεοργκίεβα: Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη

Και πολλά ψάρια και επενδύσεις δε γίνεται

Από την άλλη, η δημιουργία υπερπολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, ξενοδοχείου και μαρίνας, δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να συμβαδίζει με τις τεράστιες επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή και που έχουν προκαλέσει μεγάλη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών που κάνουν λόγο για περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Πριν μερικές εβδομάδες, μάλιστα, έγινε στον Αστακό και συγκέντρωση κατοίκων οι οποίοι δε λένε να φύγουν τα… ψάρια από την περιοχή, μιας και δίνουν ψωμί σε πολλούς εργαζόμενους.

Αλλά ζητούν να μπουν κανόνες στην τοποθέτηση των καλλιεργειών και κυρίως να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κι άλλων κλωβών, χωρίς ουσιαστική μελέτη για το πόσο αυτά μολύνουν τη θάλασσα.

Στο ψήφισμα της εν λόγω λαϊκής συνέλευσης τονίζεται μεταξύ άλλων: Η τυχόν επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική περιοχή, σε συνδυασμό με τις ήδη σχεδιαζόμενες εξέδρες πλωτών φωτοβολταϊκών και πλωτών ανεμογεννητριών τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα των ακτών μας, θα δημιουργήσει έναν ασφυκτικό βιομηχανικό κλοιό που θα αποκλείει κάθε άλλη δραστηριότητα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να μη προχωρήσει στην υπογραφή και εκτέλεση του Π.Δ της Π.Ο.Α.Υ. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση απαίτηση μας είναι να αφαιρεθεί από το σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ το παράκτιο τμήμα Αστακού – Μύτικα και στην Νήσο Κάλαμο.

Συμπέρασμα; Πώς να γίνει επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων στον Αστακό και ταυτόχρονα να γίνεται χαμός με τις ιχθυοκαλλιέργειες;

Πλώρη για τα σαλόνια των αγορών βάζει η ΕΧΑΕ

Να επανέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο στα σαλόνια των αναπτυγμένων αγορών θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα η νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ, υπό τον Γιάννο Κοντόπουλο, ώστε να σπάσει το φαύλο κύκλο της περιορισμένης βάσης θεσμικών επενδυτών και της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η φιλοσοφία που ανέπτυξε και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, στην πρώτη επίσημη επαφή με τον Τύπο, κατά την οποία ανέπτυξε τα βήματα που θα γίνουν.

Για τον κ. Κοντόπουλο, ο κεντρικός στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να γίνει πόλος έλξης ξένων επενδυτών και πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την αξιοποίηση των αποταμιεύσεων των επενδυτών. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έχει τεθεί ένα πλέγμα έξι δράσεων που περιλαμβάνει:

  • Ενδυνάμωση του κανονιστικού και ελεγκτικού πλαισίου
  • Επέκταση επενδυτικών ευκαιριών σε ανερχόμενους τομείς (FinTech, ESG)
  • Ενδυνάμωση της ζήτησης
  • Βελτίωση του λειτουργικού πλαισίου
  • Βελτίωση φορολογικού πλαισίου
  • Προώθηση χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

Αυτό το πλέγμα, πέραν της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής αγοράς σαφώς και στοχεύει στο να επιστρέψει το ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές, μετά την υποβάθμιση του στις αναπτυσσόμενες το 2013. Ίσως η συγκυρία είναι δύσκολη, όμως εάν το ΧΑ βρισκόταν στις αναπτυγμένες αγορές, δεν θα δεχόταν τόσο πολύ έντονα τα κύματα του διεθνούς risk off που βρίσκεται σε εξέλιξη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης.

Ένα ΠΑΣΟΚ από τα παλιά

ΠΑΣΟΚ από τα… παλιά είδαν οι περισσότεροι χθες και προχθές στη Θεσσαλονίκη. Η ομιλία του… λαβωμένου Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και η μαραθώνια συνέντευξη τύπου με τις 50 ερωτήσεις είχε κάτι από το παρελθόν.

Το κόμμα άλλωστε είχε να κάνει 8 χρόνια συνέντευξη στους δημοσιογράφους και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και με σοβαρό πρόβλημα στο γόνατο, υπέμεινε τις ερωτήσεις και απάντησε σε όλα. Μιλώντας η στήλη με αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτά δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη συνολική παρουσία στη ΔΕΘ.

Και για τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και για το ενδιαφέρον που υπήρξε σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά κυρίως τα πολιτικά σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Κυβερνήσεις και αποστασίες

Ολοι συμφώνησαν σε δύο βασικούς τίτλους που έβγαλε ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτό το διήμερο.

Ο πρώτος είναι η ξεκάθαρη θέση του ότι θέλει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή κι ότι ο ίδιος θα κάνει τα πάντα για να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Πώς θα γίνει αυτό, είναι το δύσκολο και ασφαλώς θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ.

Ένα αποτέλεσμα που δεν το προσδιόρισε ο Ν. Ανδρουλάκης και κανένα στέλεχος, ούτε έβαλε τον πήχη πάνω από τον οποίο θέλει να περάσει το ΠΑΣΟΚ.

Ασαφείς ήταν βεβαίως και οι απαντήσεις με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να μη δώσει σε κανένα κόμμα την αυτοδυναμία. «Ψηφίστε μας, κάντε μας ισχυρούς και βλέπουμε», είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ.

Ο δεύτερος τίτλος που έβγαλε ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αυτός της… πιθανής αποστασίας. Η προειδοποίηση, αν θέλετε, σε όποιους πιθανότατα θα σκέφτονταν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις κάλπες, κι αφού είχαν εκλεγεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα, και να γίνουν «δεκανίκια» για οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ξεκάθαρη η προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να θυμίσει το μακρινό 1965 αλλά και να περιχαρακώσει το κόμμα του στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό, χωρίς βεβαίως να προκαλέσει ρήξεις και ανατροπή των ισορροπιών στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Βαρουφάκης και τα δημοψηφίσματα

Καλή και η παρουσία του γραμματέα του Μέρα 25, Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έδωσε συνέντευξη και στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ριζοσπαστικό ευρωπαϊσμό τονίζοντας ότι μετά τις εκλογές, αν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις με κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό θα το θέσει σε δημοψήφισμα τόσο στο κόμμα του, όσο και στην ευρωπαϊκή ομπρέλα, το Diem 25. Και αν ρωτήσετε: «Καλά θα θέλουμε κυβέρνηση κι αυτός θα κάνει δημοψήφισμα», ο γραμματέας απάντησε απλά: «Δεσμεύομαι ότι εμείς σε μία ημέρα μπορούμε να αποφασίσουμε σε όλη την Ευρώπη».

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για εθνικοποίηση της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η χρηματιστηριακή της αξία είναι περίπου 2 δις ευρώ και είναι λιγότερα απ’ όσα δόθηκαν για επιδοτήσεις. «Αρα μπορούμε να το κάνουμε κι εύκολα», κατέληξε.

Βράβευση για ΗΔΙΚΑ

Όχι, δεν είναι όλα αυτονόητα σ’ αυτή τη χώρα, ειδικά όταν μιλάμε για το κακό Δημόσιο και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.

Αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι δεν μπορούμε να μην εξάρουμε τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Κι αξίζουν μπράβο στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για τη βράβευσή της από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA. Η ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βραβεύτηκε για την εφαρμογή MyHealth, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA. Ειδικότερα, η διάκριση αφορά το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA πραγματοποιήθηκε για το έτος 2022 στη Μαλαισία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 αντιπροσώπων από πάνω από 80 χώρες. Η εφαρμογή MyHealth υλοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ και τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2021 με σκοπό να εξελιχθεί στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο ιστορικό ιατρικών συνταγών, παραπεμπτικών και βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους. Σταδιακά στην εφαρμογή θα προστίθενται και επιπλέον δεδομένα, ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα στοιχεία σε ένα σημείο, γρήγορα, εύκολα και αξιόπιστα. Μέχρι στιγμής, την εφαρμογή έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα περισσότεροι από 270.000 πολίτες.

Πρόγραμμα στέγης ναι. Ακίνητα υπάρχουν;

Νέα ώθηση στην αγορά ακινήτων, αναμένεται να δώσει το στεγαστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αρκεί βεβαίως να υπάρξουν ακίνητα που θα δοθούν στους δικαιούχους των χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν προβλέπεται δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2027. Ωφελούμενοι είναι 10.000 νέοι ή ζευγάρια 25-39 ετών.

Κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο ορίστηκαν οι 10.000 ευρώ και ως ανώτερο, το αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Θα καλύπτεται το 90% της εμπορικής αξίας.

Η δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα). Το σχέδιο προβλέπει άτοκο στεγαστικό δάνειο σε τρίτεκνους ή αν ο δικαιούχος αποκτήσει όσο αποπληρώνει τρία ή παραπάνω παιδιά.

Ωραία όλα αυτά, όμως, πρέπει να κτιστεί κι ένας ικανοποιητικός αριθμός κατοικιών που θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Κι από την άλλη, όλα αυτά μέχρι το 2027. Τώρα που καίγεται ο τόπος μήπως θα έπρεπε να γίνουν άλλες κινήσεις;

Το πρόβλημα είναι τώρα

Λένε στην κυβέρνηση για παράδειγμα ότι θα αξιοποιηθούν 1.000 ακίνητα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που ήταν για τους μετανάστες, για 3 χρόνια. Κι εκεί θα ανακαινιστούν και θα μισθωθούν και στη συνέχεια θα δοθούν σε ευάλωτες ομάδες.

Επίσης, ότι θα ανακαινιστούν 4.000 ακίνητα με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ, ακίνητα που έχουν μείνει κενά για χρόνια. Κι ακόμη 100 διαμερίσματα θα ανακαινιστούν ενώ θα ανεγερθούν και 2.500 κατοικίες μέχρι το 2025, αφού βρεθούν τα οικόπεδα και γίνουν οι διαγωνισμοί. Ωραία όλα αυτά, αλλά μεγαλεπήβολα και κυρίως δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τώρα που βρίσκεται σε όξυνση.

Τι θα κάνουν ως τότε χιλιάδες ζευγάρια που δε βρίσκουν δυάρι ούτε με 500 ευρώ ενοίκιο; Τι θα κάνουν χιλιάδες φοιτητές κι εκπαιδευτικοί σε περιοχές εκτός του τόπου διαμονής τους, σήμερα, αύριο, του χρόνου, που δεν υπάρχουν σπίτια; Και γιατί θα ακολουθείται το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί πρόγραμμα κοινωνικής στέγης που προβλέπει καμιά τριανταριά χιλιάδες σπίτια;

Μεγάλη διάκριση με άρωμα θάλασσας

Μιας και μιλήσαμε πριν για βραβεύσεις, ας πούμε και για ένα ξεχωριστό βραβείο. Κορυφαία διάκριση, και πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Emerging Digital Solutions Award (Private/NGO Sector)” έλαβε η nvisionist με την υποψηφιότητα του nvbird® offshore, αποκλειστικά για θαλάσσια αιολικά πάρκα, στα Global Innovation and Tech Excellence Awards 2022, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Μαλαισία .

Η νέα ολοκληρωμένη λύση του nvbird® offshore είναι μοναδική και ξεχωρίζει για την καινοτομία της καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για ανεμογεννήτριες τοποθετημένες σε θαλάσσια Αιολικά πάρκα, ελαχιστοποιώντας τις εσφαλμένες ακινητοποιήσεις τους, αυξάνοντας στο μέγιστο την παραγωγικότητα τους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα σπάνια είδη πτηνών από την πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες.

Η nvisionist είναι μέλος της WindEurope, της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), όπως επίσης και μέλος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories