Θέλεις ρεύμα; Πλήρωσε 2 μισθούς

Το κόστος της ενέργειας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας όπως και τεσσάρων ακόμη χωρών της Τσεχίας, της Εσθονίας της Ολλανδίας και της Σλοβακίας.

Και αυτό γιατί μια ενδιαφέρουσα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), μέτρησε σε ημέρες εργασίας το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι λόγω των αυξημένων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες και οι Εσθονοί εργαζόμενοι θα πρέπει να εργαστούν 54 ημέρες – σχεδόν δύο μήνες – ώστε να πληρώσουν το ετήσιο κόστος του ρεύματος.

Σε χειρότερη θέση είναι οι Τσέχοι εργαζόμενοι που θα πρέπει να διαθέσουν αμοιβές 65 ημερών εργασίας, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και για τους Ολλανδούς (με 48 ημέρες εργασίας) και τους Σλοβάκους (με 45 ημέρες εργασίας).

Η έρευνα έλαβε υπόψη της τις αυξήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τους κατώτατους μισθούς που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι επιπλέον ημέρες που πρέπει να εργαστεί ένα εργαζόμενος για να καλύψει την αύξηση του ρεύματος είναι: στην Εσθονία (+26), στις Κάτω Χώρες (+20), στην Τσεχία (+17), στην Λετονία (+16).

Εάν ληφθεί υπόψη ο μέσος μισθός (και όχι ο κατώτερος) τότε  τέσσερις χώρες –  Σλοβακία,  Ελλάδα,  Τσεχία και  Ιταλία – χρειάζονται έναν επιπλέον μισθό για να καλύψουν το μέσο ετήσιο λογαριασμό ενέργειας.

Υποχρεωτικό «ψαλίδι» σε ώρες αιχμής

Νομίζατε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα ήταν εθελοντική; Ότι δηλαδή κάθε χώρα θα έκανε κινήσεις μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας χωρίς πίεση και υποχρεωτικότητα;

Λάθος. Αν δείτε το προσχέδιο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταλάβετε ότι δεν… θα περάσουμε καλά. Συγκεκριμένα, θα προταθούν δύο στόχοι για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: Έναν για μείωση της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Αν π.χ. ο στόχος είναι να μειωθεί συνολικά 10% η κατανάλωση ενέργειας έχεις καλώς. Θα γίνει η προσπάθεια για να πετύχουν οι χώρες τις δεσμεύσεις τους.

Θα υπάρχει, όμως, κι ένας στόχος για μείωση σε ώρες αιχμής. Π.χ. το καλοκαίρι όπου η κατανάλωση χτυπάει «κόκκινο» το μεσημέρι, δεν αποκλείεται να δούμε κλειστά αιρ κοντίσιον ή να αυξάνεται η θερμοκρασία. Κι αυτό ισχύει κυρίως για το δημόσιο όπου θα υπάρχουν κάποιες ώρες αιχμής στις οποίες υποχρεωτικά και προφανώς με την επιβολή κανόνων που δεν θα παραβιάζονται, οι δημόσιες υπηρεσίες θα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

 Έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2022

Υπάρχει, όμως, και μια πρόταση που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Είναι η επιβολή έκτακτης φορολόγησης, ένα είδος εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κέρδους.

Η εισφορά θα αφορά στα κέρδη του 2022 που είναι εξαιρετικά αυξημένα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ποιους θα αφορά; Τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτές με άνθρακα καθώς τα διυλιστήρια.

Προσοχή, πρόκειται για προσχέδιο κανονισμού και δεν είναι ακόμη υποχρεωτικό. Όμως, και εδώ στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να συζητιέται εντόνως ένας ειδικός φόρος στα υπερκέρδη επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν αυξημένα κέρδη που έφτανα και το 300%, 400% ή και παραπάνω.

Σκεφτείτε ποιοι είναι οι παραγωγοί ενέργειας και ποιοι έχουν διυλιστήρια και θα καταλάβετε ποιους θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση μόλις δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Όλο το βάρος πέφτει στο ενεργειακό

Την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, την έκαναν χθες οι υπουργοί και μάθαμε τι πρέπει να περιμένουμε όλοι.

Αυτό που ίσως δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι σε μια άτυπη ενημέρωση που έκαναν σε δημοσιογράφους οι αρμόδιοι υπουργοί, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα είναι ότι όλο το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ποντάρουν, δηλαδή, όλα τα χαρτιά τους και κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις τους, στο πώς θα μειώσουν τις συνέπειες από τη μείωση του ρωσικού αερίου. Πώς θα στηρίξουν τα νοικοκυριά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, τον οποίο πλέον ομολογούν και οι ίδιοι στην κυβέρνηση.

Αφήνουν στο οικονομικό επιτελείο άλλες δράσεις και ρίχνουν όλο το βάρος στο ενεργειακό. Λογικό, θα έλεγε κανείς. Αυτό απασχολεί εκατομμύρια Έλληνες, κι εκεί ίσως θα κριθεί η καταλληλότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Διότι πέρα από το ουσιαστικό, υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα. Προεκλογική περίοδος γαρ…

«Εξοικονομώ» για νέους…

Μια και ο λόγος για τα ενεργειακά, οι λεπτομέρειες ενός ακόμη προγράμματος «Εξοικονομώ», αλλά αυτή τη φορά αποκλειστικά για νέους 18 με 29 ετών, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα, στο οποίο είχε αναφερθεί στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο Σάββατο, θα αφορά συνολικά 20.000 νέους, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό τους, εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ θα είναι κρατική ενίσχυση και οι 7.000 ευρώ θα μπορούν να ληφθούν ως χαμηλότοκο δάνειο _ πληροφορίες μιλούν για κοντά στο 4%.

…και φωτοβολταϊκά στις στέγες

Αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας δεν έρχεται μόνο από την αλλαγή κουφωμάτων, μονώσεων κλπ.. Έρχεται και από την αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στις στέγες. Έτσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται, η επιδότηση να δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορεί τυχόν περίσσεια ενέργειας να την εκχέουν στο σύστημα και να αποζημιώνονται για αυτήν. Δηλαδή όση ενέργεια παράγεται θα πρέπει να καταναλώνεται από τις λειτουργίες της επιχείρησης. Κι αυτό διότι ο ηλεκτρικός χώρος στα ηλεκτρικά δίκτυα είναι περιορισμένος, αν και στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ «ανοίγουν» άλλα 2,5 GW. Πάντως, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες θα φτάνει τα 780 εκατ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

«Καμπάνες» για τις ταμειακές μηχανές

Ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή «αυτή τι στιγμή το 70% από τις 550.000 ταμειακές μηχανές που είναι καταγεγραμμένες στο σύστημά μας, είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ». Όσον αφορά την ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων σημείωσε ότι «μαζί με το υπουργείο Οικονομικών πάμε βήμα – βήμα, προέχει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, ούτως ή άλλως δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση των τιμολογίων ηλεκτρονικά, είναι υποχρεωτική η διαβίβασή τους. Παρακολουθούμε την πορεία του myDATA και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταλήξει και σε ένα πλαίσιο κυρώσεων για όσους πλέον δεν τηρούν τις υποχρεώσεις αυτές».

Οι «ατραξιόν» της φετινής ΔΕΘ

Με περισσότερους από 1.500 άμεσους και έμμεσους εκθέτες και επίσημες συμμετοχές από 19 χώρες η φετινή ΔΕΘ σηματοδοτεί την επιστροφή της διοργάνωσης στην κανονικότητα, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πολλά ρεκόρ, όσον αφορά την επισκεψιμότητα τόσο του κοινού όσο και των επιχειρηματιών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνουν ισχυρό «παρών», με επίσημη αντιπροσωπεία άνω των 400 ατόμων και 65 εκθέτες, αλλά και με υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, καθώς επικεφαλής της αραβικής αποστολής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αbdulla bin Touq Al Mari.

Βέβαια, όπως και κάθε χρόνο ορισμένα περίπτερα «τραβούν» έτι περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τα εντυπωσιακά εκθέματα. Μεταξύ των highlights της 86ης ΔΕΘ είναι και οι επιδείξεις στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζεται simulation του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, όπως επίσης και προσομοιωτής του F-35, μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της φετινής έκθεσης.

Τις εντυπώσεις στη φετινή ΔΕΘ κερδίζει και μια… Orca που δεν έχει ξαναδεί κανείς. Πρόκειται για το πρότυπο μονοθέσιο όχημα που δημιούργησε η φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία εμπνεύστηκε το σχήμα του οχήματός της από την συμπαθή φάλαινα, εξού και το όνομα. Το όχημα είναι όλο κατασκευασμένο από ανθρακόνημα και ζυγίζει μόλις 26 κιλά, καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια.

Την ίδια ώρα, στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το ρομπότ – εξολοθρευτής εκρηκτικών μηχανισμών. Αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, καθώς μπορεί να φτάσει στον εκρηκτικό μηχανισμό και να τον εξουδετερώσει.

Τεράστια επιτυχία η 86η ΔΕΘ

Και μιας και μιλάμε για τη ΔΕΘ, πραγματικά αυτό που συμβαίνει ξεπερνά κάθε προσδοκία. Λες και ο κόσμος θέλει να… βγάλει τα σπασμένα των περιορισμών των προηγούμενων ετών. Χιλιάδες επισκέπτες, πολλά events στα περίπτερα, συνέδρια με εκατοντάδες συμμετέχοντες, ένα κανονικό… πανηγύρι οικονομίας.

Αλλά και στην πόλη… δεν έπεφτε καρφίτσα το προηγούμενο τριήμερο ενώ και αυτή την εβδομάδα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι πολλές.

Όσο για τους επισκέπτες; Βρίσκεις τα πάντα. Και Άραβες, και Ρώσους, και Ευρωπαίους, και Τούρκους. Πράγματι, μεγάλη η επιτυχία της 86ης ΔΕΘ, μετά από δύσκολες χρονιές λόγω κορωνοϊού.

Οι τραπεζίτες και ο εκλογικός νόμος

Μία ελαφριά απογοήτευση στους τραπεζίτες μετά την συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα ήταν ψέματα να πούμε ότι δεν υπήρξε.

Μπορεί να άκουσαν με ικανοποίηση τις εξαγγελίες για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς οι δράσεις αυτές πέραν των άλλων θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση των δανείων, ωστόσο το ρίσκο, όπως έλεγε στη στήλη έμπειρο τραπεζικό στέλεχος είναι άλλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει μία ισχυρή κυβέρνηση, που να συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και να μπορεί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την ενεργειακή κρίση και τις εξωτερικές απειλές, το περιβάλλον θα δυσκολέψει για τον κλάδο.

Για το λόγο αυτό, δεν είδε και με τόσο καλό μάτι την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα αλλάξει. «Δεν είναι ότι ξέρουμε τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, ωστόσο η διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μία καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Και η διατήρηση του πήχη της αυτοδυναμίας σε πολύ υψηλά επίπεδα συνιστά κίνδυνο» μας είπε η ίδια πηγή.

To Χόλυγουντ πάει… Θεσσαλονίκη

Τζέισον Στέιθαμ, Άντι Γκαρσία, Μέγκαν Φόξ, Κέρτις «50 Cent» Τζάκσον, Αντόνιο Μπαντέρας, Ααρον Εκχαρντ. Ολοι αυτοί και πολλοί ακόμη χολιγουντιανοί αστέρες έχουν έρθει και θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο για να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για να γυρίζουν ταινίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Φαίνεται πως ένα σχέδιο για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά από πέρυσι, θα πάρει σάρκα και οστά. Ο λόγος για τη δημιουργία γραφείου και μονάδας κινηματογραφικής παραγωγής της βουλγάρικης εταιρείας Nu Boyana Studios, η οποία ανήκει στην αμερικανική Nu Image-Millenium Films.

Κι όταν λέμε μονάδα ασφαλώς εννοούμε κανονικά κινηματογραφικά στούντιο στα οποία θα γυρίζονται μεγάλες παραγωγές. Σε εκδήλωση που έγινε με αφορμή τη ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γ. Καλαφάτης, δήλωσε ότι άμεσα θα κατατεθεί στο υπ. Ανάπτυξης φάκελος ένταξης του έργου, ύψους 50 εκατ. ευρώ στις στρατηγικές επενδύσεις.

Ο χώρος έχει βρεθεί και είναι 30 στρέμματα στη Θέρμη όπου μπορούν να κτιστούν κτίρια 30.000 τ.μ. Θα δημιουργηθούν έξι σύγχρονα πλατό, τμήματα παραγωγής και το σύνολο των υποδομών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας κινηματογραφικής παραγωγής.

Λέτε να δούμε το Χόλυγουντ να παρελαύνει στη Θεσσαλονίκη;

Προσοχή, έρχεται το Πόθεν Έσχες

Τα πρώτα «ραβασάκια» ενημέρωσης σε όσους είναι υπόχρεοι κατάθεσης δήλωσης Πόθεν Έσχες, άρχισε να αποστέλλει η αρμόδια υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα ακόμη ετήσιο ραντεβού χιλιάδων φορολογούμενων με τις ελεγκτικές αρχές. Στα email των υπόχρεων άρχισαν να φτάνουν τα μηνύματα υπενθύμισης της διαδικασίας.

Η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) 2022, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31-12-2021, υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι από 31-08-2022 έως και 30-11-2022.

Παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς, ή ελλιπούς δήλωσης από τον υπόχρεο, αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3213/03 όπως ισχύει, ενώ θεμελιώνεται και η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Πόσα αυτοκίνητα αγοράσαμε

Αύξηση σχεδόν 40% σημείωσαν οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ και των εισαγωγέων, δόθηκαν 8.659 καινούργια επιβατικά Ι.Χ. από 6.198 πέρυσι.

Όμως, το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφεται υποχώρηση 1,1% στις ταξινομήσεις, από 75.146 έπεσαν σε 74.331 επιβατικά.

Σχεδόν τα μισά (47,2%) ήταν βενζίνη, 15,3% πετρέλαιο και 27,1% ήταν υβριδικά, τα οποία εμφανίζουν δυναμική. Μόλις στο 7,1% τα επαναφορτιζόμενα.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι επηρεασμένος από την αδυναμία των αντιπροσωπειών να φέρουν τα Ι.Χ. στην ώρα τους, λόγω προβλημάτων στη φόρτωσή τους από τις μονάδες παραγωγής.

Φαίνεται, όμως, κι ένας φόβος που εμποδίζει τον κόσμο να σπεύσει να αγοράσει καινούργιο όχημα, λόγω ίσως της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και της παγκόσμιας αναταραχής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories